Naravoslovno-tehniški dan za dijake Prve gimnazije Maribor na FNM UM

Dne 10.9.2021 je na Fakulteti za naravoslovje in matematiko potekal zdaj že tradicionalni obisk Prve gimnazije Maribor. Dijaki so se v sklopu dogodka srečali z zanimivimi tematikami s področja biologije fizike, kemije, matematike in računalništva ter tehnike.  

FOTOGALERIJA DOGODKA

Odkritje prepovedanega pasu v vidnem območju svetlobe v nekiralnih tekočih kristalih

V raziskavi, v kateri so sodelovali raziskovalci iz Univerze v Varšavi, Univerze v Aberdeenu in Univerze v Mariboru (prof. dr. Nataša Vaupotič z Oddelka za fiziko FNM UM) so odkrili materiale, ki jih gradijo molekule z zrcalno simetrijo, kljub temu pa v nekem temperaturnem območju odbijajo svetlobo določenih valovnih dolžin. Svetloba teh valovnih dolžin se ne more razširjati skozi tekoči kristal, zato se območje imenuje se imenuje prepovedani pas.

VEČ…

Alenu Ovčarju, prvem magistru študijskega programa Predmetni učitelj, ob zaključku študija, iskrene čestitke.

V študijskem letu 2018/2019 smo prvi v Sloveniji pričeli z enovitim magistrskim študijskim programom Predmetni učitelj. Po še ne petih letih, je študij prvi zaključil Alen Ovčar in tako imamo prvega magistra profesorja biologije in kemije.

Za vesten, učinkovit, zavzet in suveren študij ter angažma v ob študijskih dejavnostih mu iskreno čestitamo in želimo uspešno poklicno pot.

Prof. dr. Matej Brešar postal redni član SAZU

Slovenska akademija znanosti in umetnosti je 3. junija 2021 za rednega člana v Razredu za matematične, fizikalne, kemijske in tehniške vede imenovala prof. dr. Mateja Brešarja, rednega profesorja na Oddelku za matematiko in računalništvo Fakultete za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru.

Čestitamo!

VEČ…

Vpis na študijske programe Fakultete za naravoslovje in matematiko UM za študijsko leto 2021/22

DODIPLOMSKI ŠTUDIJSKI PROGRAMI IN ENOVITI MAGISTRSKI ŠTUDIJSKI PROGRAM
VEČ …

PODIPLOMSKI ŠTUDIJSKI PROGRAMI 2. in 3. stopnje
VEČ …

 

Ustvarjamo poklice prihodnosti

Obvestila dekana zaposlenim

Obvestila dekana študentom

Zagovori

Dosežki

 

Obvestila

 

USTVARJAMO POKLICE PRIHODNOSTI