Inštitut za fiziko

Raziskovalna oprema

Optična pinceta

Optična pinceta je nanotehnološko orodje, s katerim je mogoče termično konfinirati in natančno premikati snov na mikroskopski skali. Deluje na principu manipuliranja zgoščenega laserskega snopa, ki ustvari privlačno ali odbojno silo na dielektrični objekt v območju pN. Uporablja se na področju biotehnologije, medicine, v fizikalnih raziskavah mehke snovi in v znanosti o materialih. Na Inštitutu za fiziko jo uporabljamo za raziskovalne namene na področju mikrofluidike kompleksnih tekočin, občasno pa tudi za demonstracijske in izobraževalne namene.

Tehnični podatki:

Optična pinceta Tweez 200si podjetja Aresis d.o.o. zajema:

  • invertni polarizacijski optični mikroskop Nikon Ti-U z različnimi objektivi;
  • laserski vir s kontinuiranim snopom v infrardečem območju z močjo 5 W;
  • kontrolni modul z AOD deflektorji za časovno multipleksiranje in poljubno ravninsko generiranje optičnih pasti s frekvenco preklapljanja do 100 kHz;
  • motorizirano mikroskopsko mizico za natančno postavitev in premikanje vzorcev;
  • programsko opremo za kalibriranje in integrirano kontrolo zgoraj naštetih komponent.

Raziskovalna oprema je bila nabavljena v okviru nacionalnega razpisa ARRS »Paket 14« (2547 – Optična pinceta z modulom za fluorescenco) in v okviru projekta »Naravoslovno izobraževalni center za trajnostni razvoj (SI0039-GAN-00087-E-V1 Norwegian Financial Mechanism). Primarno se uporablja za raziskovalno delo v okviru programa P1-0055: Biofizika polimerov, membran, gelov, koloidov in celic. Bruto cena uporabe opreme znaša 30 EUR na delovno uro. Uporaba optične pincete je mogoča po dogovoru z odgovorno osebo.

VEČ …

Odgovorna oseba in kontakt:
doc. dr. Uroš Tkalec
kabinet: 0/46.7
e-mail: uros.tkalec@um.si
telefon: 02 2293 895