Objavljen je Javni razpis za podelitev nagrad Republike Slovenije na področju šolstva za leto 2022, št. 094-1/2002 z dne 17. 1. 2022.

Nagrade se podeljujejo za najvišje dosežke v vzgoji in izobraževanju, ki pomembno prispevajo k razvoju pedagoške prakse in teorije ter h kakovostnemu izobraževanju, utrjujejo varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin v vzgoji in izobraževanju, omogočajo pozitivne vzgojne vplive šole ter spodbujajo humanizacijo odnosov v šoli.

Skladno z razpisom se podeljujeta naslednji nagradi:

  1. Nagrada za življenjsko delo se lahko podeli posamezniku, ki je na področju vzgoje in izobraževanja deloval najmanj 30 let in je s svojim delom trajno prispeval h kakovostnim vsebinskim in sistemskim rešitvam na področju vzgoje in izobraževanja, tako da.
    1. njegovi učenci, dijaki, študentje oziroma odrasli dosegajo nadpovprečne uspehe pri šolanju oziroma študiju ali na domačih in tujih tekmovanjih;
    2. dosega nadpovprečne rezultate pri vzgojnem, svetovalnem, mentorskem ali znanstveno – raziskovalnem delu;
    3. se je vidno uveljavil na področju dodiplomskega, podiplomskega izobraževanja oziroma stalnega strokovnega izpopolnjevanja učiteljev, vzgojiteljev ali drugih strokovnih delavcev.
  2. Nagrada za izjemne dosežke se lahko podeli posamezniku, ki je z izjemnim dosežkom oziroma dosežki pomembno prispeval h kakovosti in razvoju področja vzgoje in izobraževanja, tako da:
    1. so njegovi rezultati v šolski praksi oziroma pri organizaciji in razvoju področja, prepoznani in potrjeni tudi v širši strokovni javnosti;
    2. je napisal in objavil vsaj en učbenik, ki ga je strokovna kritika ocenila kot izjemno kakovostnega in izvirnega oziroma je pripravil več učnih pripomočkov, ki so bili ugodno ocenjeni in so se širše uveljavili na področju vzgoje in izobraževanja;
    3. je v zadnjih petih letih napisal in objavil vsaj eno izvirno znanstveno delo s področja vzgoje in izobraževanja in izobraževanja, ki je pomembno prispevalo k razvoju vzgoje in izobraževanja.

 Kriteriji iz točke 2. se smiselno uporabljajo tudi, če se nagrada za izjemne dosežke podeli skupini, zavodu ali drugi organizaciji s področja vzgoje in izobraževanja.

 Nagrado lahko prejme posameznik (-ica), skupina posameznikov (v nadaljnjem besedilu: skupina), zavod ali druga organizacija s področja vzgoje oziroma izobraževanja: predšolske vzgoje, osnovnega šolstva, glasbenega šolstva, izobraževanja in usposabljanja otrok in mladostnikov z motnjami v razvoju, srednjega šolstva, izobraževanja odraslih, višjega in visokega šolstva, dijaških in študentskih domov, šolstva pripadnikov madžarske in italijanske narodnostne skupnosti in Romov, šolstva pripadnikov slovenske manjšine v Italiji, Avstriji in na Madžarskem ter dopolnilnega pouka slovenskega jezika in kulture za Slovence po svetu, oziroma drugega področja vzgoje in izobraževanja.

Posameznik (-ica) je lahko nagrajen (-a) za življenjsko delo, če je na posameznem področju deloval (-a) najmanj 30 let.

Posameznik, skupina, zavod ali druga organizacija lahko dobi isto vrsto nagrade samo enkrat. Oseba, ki je bila že nagrajena za izjemne dosežke kot član skupine, je lahko nagrajena tudi kot posameznik, vendar le za življenjsko delo.

Nagrade ne more prejeti učbenik, časopis ali revija, ampak le njihov avtor oziroma urednik, uredništvo.

Obvezne sestavine predloga za nagrado:

  1. ime in priimek kandidata  (-ke), naslov stalnega bivališča, izobrazbo in zaposlitev;
  2. ime in priimek kandidatov (-tk), naslove stalnih bivališč, izobrazbo in zaposlitev, če gre za skupino;
  3. ime zavoda ali druge organizacije, naslov, natančen opis dejavnosti;
  4. pisna vsebinska utemeljitev (1-3 tipkane strani) z dokazili;
  5. osnovni podatki o predlagatelju.

Skladno z razpisom mora predlagatelj pri pripravi predloga upoštevati in v njem navesti:

  1. kako je kandidat (-ka) zaznamoval (-a) področje vzgoje in izobraževanja na katerem deluje ali je deloval (-a);
  2. kako se projekt, učbenik, prizadevanje kandidata (-ke) odraža v praksi oziroma kakšen je odziv iz prakse in okolja;
  3. skrajšano bibliografijo kandidata (-ke) na največ dveh straneh s prikazano vsebino petih najpomembnejših del, tiskani izpis COBISS ni potreben.

Priloge naj vsebujejo le tisto, kar lahko vsebinsko podkrepi utemeljitev. Predlog naj vsebuje več mnenj o kandidatu (-ki). Pri prijavah za nagrado organizaciji odbor pričakuje, da bodo v predlogu opisane dejavnosti organizacije, ki ne sodijo med redne delovne naloge.

Odbor bo podelil največ 11 nagrad, od tega največ 5 za življenjsko delo.

Naprošamo vas, da predloge kandidatk/kandidatov za podelitev nagrad Republike Slovenije na področju šolstva za leto 2022 z utemeljitvijo in vsemi zahtevanimi dokazili posredujete na e-naslov: dekanat.fnm@um.si najkasneje do četrtka, 21. 4. 2022, do 10. ure.

Priloge:

Accessibility