V nadaljevanju vas obveščamo o aktualnih dogodkih s področja znanstvenoraziskovalne in umetniške dejavnosti v mesecu aprilu 2024 ter konferencah v prihajajočih mesecih

Dogodki v aprilu 2024:

1. IMS New Researchers Group, Young Data Science Researcher Seminar Zürich in projekt YoungStatS vabijo na spletni seminar v angleškem jeziku »Extrapolation to unseen domains: from theory to applications« (Ekstrapolacija na neznana področja: od teorije do uporabe), ki bo potekal 22. aprila 2024, ob 17. uri preko aplikacije ZOOM.

Brezplačni dogodek bo potekal na temo generalizacije pristopov ekstrapolacije v podatkovni znanosti, na katerem se bodo predstavili trije mlajši raziskovalci: Max Simchowitz (Univerza MIT), Mohammad Lotfollahi (Univerza v Cambridgeu) in Zhijing Jin (Inštitut Maxa Plancka in univerza ETH Zürich). Seminar bo komentiral prof. dr. Nicolai Meinshausen z univerze ETH Zürich.

Podrobnejše informacije o programu in registraciji so na voljo tukaj.

 

2. Gozdarski inštitut Slovenije organizira četrto delavnico s tematskega področja »Gospodarjenje z gozdovi« z naslovom »Gospodarjenje z zasebnimi gozdovi in zagotavljanje ponora ogljika«, ki bo potekala 24. aprila 2024, od 9. do 14. ure na Gozdarskem inštitutu Slovenije (Večna pot 2, Ljubljana).

Namen brezplačne delavnice je odgovoriti na izzive trajnostnega gospodarjenja z zasebnimi gozdovi in zagotavljanjem ponorov ogljika v njih, pri čemer želijo znanje deliti z lastniki gozdov, odločevalci, svetovalnimi in strokovnimi službami, izobraževalnimi ustanovami, nevladnimi organizacijami in drugimi pomembnimi akterji, ki jih zanima gospodarjenje z zasebnimi gozdovi in zagotavljanje ponora ogljika.

Število mest na delavnici je omejeno na 50 oseb, prijave so odprte do 22. aprila 2024. Podrobnejše informacije o programu najdete tukaj.

 

3. UK Data Service organizira spletno delavnico z naslovom »Introduction to effective and practical research data management« (Uvod v učinkovito upravljanje raziskovalnih podatkov v praksi), ki bo potekala 25. aprila 2024, med 10.00 in 11.30 preko spleta.

Na brezplačni delavnici bodo predstavili ključne sestavine učinkovitega upravljanja z raziskovalnimi podatki, vključno z načrtovanjem, organizacijo in dokumentiranjem podatkov, zagotavljanjem kakovosti podatkov, shranjevanjem in varnostnim kopiranjem podatkov ter strategijami za ohranjanje in izmenjavo podatkov. Delavnica bo obravnavala tudi praktična orodja in tehnike za upravljanje podatkov, kot so metapodatkovni standardi za dokumentiranje podatkov, polavtomatska brezplačna programska oprema za kakovost podatkov ter najboljše prakse za izmenjavo in arhiviranje podatkov.

Delavnice se lahko ob predhodni prijavi udeležite preko aplikacije ZOOM ali jo spremljate preko youtube kanala. Podrobnejše informacije o programu so na voljo tukaj.

 

Prihodnje konference:

1. Od 24. do 26. aprila 2024 bo v Zadru na Hrvaškem potekala konferenca OPERAS Conference 2024, ki je organizirana v okviru projekta OPERAS-PLUS v podporo razvoju raziskovalne infrastrukture OPERAS, ki podpira odprto znanstveno komuniciranje na področju družboslovja in humanistike v evropskem raziskovalnem prostoru.

Na konferenci bodo obravnavane teme, pomembne za področje družboslovja in humanistike v okviru odprte znanosti v povezavi z objavljanjem, večjezičnostjo, bibliodiverziteto, kot npr.: politike in strategije odprte znanosti, vzdrževanje odprte infrastrukture za znanstveno komuniciranje, vrednotenje raziskovanja, podpora za znanstveno komuniciranje in storitve za občansko znanost, objave in podatki: citiranje, vizualizacija, licence, ipd.

Udeležba je brezplačna, potrebna je predhodna registracija. Podrobnejše informacije o programu so na voljo tukaj.

 

2. Od 27. do 28. maja 2024 bo v Dresdnu v Nemčiji potekala mednarodna konferenca z naslovom Gradnja mostov za naslednje generacije (angleško Building Bridges for the Next Generations), ki jo organizira nemška zvezna dežela Saška in na kateri ima letos Republika Slovenija naziv častne gostje.

Konferenca bo osredotočena na področja mikroelektronike (zeleni IT), trajnostnega gradbeništva, vodika in fuzije v okviru cilja doseganja podnebne nevtralnosti, ki je ključ do spodbujanja trajnostne gospodarske rasti in tehnoloških inovacij.

Prijava na konferenco je brezplačna, organizator pa krije tudi stroške nastanitve za udeležence do zapolnitve kapacitet. Podrobnejše informacije o programu so na voljo tukaj.

 

3. Od 5. do 8. junija 2024 bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekalo letno srečanje Evropske mreže muzejev in centrov znanosti mednarodne mreže Ecsite, ki predstavlja enega najpomembnejših srečanj svetovnih strokovnjakov s področja popularizacije ter komuniciranja znanosti, kulture ter projektov navezujočih na trajnostni razvoj, raziskave in tehnologije in ga letos gosti Zavod Kersnikova ter Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije v so-gostiteljski vlogi.

Mreža Ecsite s svojimi projekti letno doseže tudi do 40 milijonov ljudi, njen cilj delovanja pa je medsebojno sodelovanje, vključevanje v mednarodne projekte, iskanje mednarodnih partnerjev in vzpodbujanje ozaveščanja o pomembnem vplivu znanosti v družbi ter pomena vzdržnega razvoja.

Bogat program konference vsebuje ob plenarnem delu več kot 80 vsebinskih razprav, seminarjev in delavnic. V času trajanja konference poteka tudi razstavno-tematski del konference »Business bistro«, v sklopu  katerega je predvidenih 65 mednarodnih razstavljavcev.

Za udeležbo na konferenci se je predhodno potrebno prijaviti preko spletnega obrazca. Do 17. aprila 2024 je odprta registracija po nižji ceni. Podrobnejše informacije o programu so na voljo tukaj.

Accessibility