Vsebinska utemeljitev predloga

 Profesor Mitja Slavinec je učitelj, ki svoje pedagoško delo udejanja kot pomembno in plemenito poslanstvo prenašanja znanja na mlade ter jih spodbuja pri krepitvi ustvarjalnosti, kreativnosti in njihovega raziskovalnega duha. Zavzema se za ohranjanje znanja kot pomembne družbene vrednote. Na tem področju je tako profesionalno, kot v prostem času aktiven vse svoje življenje. Izobražuje odlične strokovnjake; profesorje in fizike ter jih usmerja na njihovi strokovni ali raziskovalni poti.

Diplomiral je iz fizike na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo Univerze v Ljubljani, ker je leta 1999 tudi doktoriral. Po diplomi se je zaposlil na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru kot asistent in kasneje docent, po delitvi Pedagoške fakultete pa je zaposlen na Fakulteti za naravoslovje in matematiko. Ob pedagoškem delu je bil tudi strokovno in organizacijsko aktiven, med drugim je bil predstojnik oddelka za fiziko, senator in dekan, zdaj pa je prodekan.

Kot poslanec Državnega zbora Republike Slovenije je med drugim bil član odbora za šolstvo in za znanost, kot Državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje znanost in šport pa je bil zadolžen za znanost in visoko šolstvo. Med drugim je vodil pripravo Resolucije o nacionalnem programu visokega šolstva do leta 2030.

Njegovi študentje dosegajo izjemne uspehe. Med njimi so vrhunski raziskovalci, nekateri s preko 30.000 citati, univerzitetni profesorji z najvišjimi ocenami študentov, med najuspešnejšimi mentorji svojim učencem in dijakom na tekmovanjih in srečanjih mladih raziskovalcev, avtorji številnih učbenikov in drugače povezani z našim šolskim prostorom.

Bil je mentor ali so-mentor pri treh doktoratih znanost in številnim magistrom ter diplomantom, kar je razvidno iz priložene bibliografije. Vodil in izvajal je številna stalna strokovnega izpopolnjevanja učiteljev, kot npr. usposabljanje mentorjev mladih raziskovalcev, usposabljanja na področju astronomije in uporabe računalnikov pri mladinskem raziskovalnem delu, kakor tudi pri usposabljanju in dokvalifikaciji učiteljev naravoslovja v osnovnih šolah.

Bil je pobudnik in eden od avtorjev visokošolskega programa Management v agroživilstvu in razvoj podeželja, ki ga je Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede pričela izvajati v Murski Soboti, s čimer je pomembno pripomogel k vzpostavitvi prvega javnega visokošolskega programa v regiji.

Profesor Mitja Slavinec izpolnjuje vse predpisane kriterije za podelitev Nagrade za življenjsko delo v vzgoji in izobraževanju. S svojim delom je pustil globoko sled v slovenskem šolskem prostoru na celotni izobraževalni vertikali, tako po strokovni kot organizacijski plati. Posebej velja izpostaviti njegovo delo na področju dela z nadarjenimi učenci in dijaki, kjer je ponekod opravil tudi pionirsko delo, kot npr. pri mladinskem raziskovalnem delu osnovnošolcev ali raziskovalnih taborov iz astronomije. Na njegovo pobudo najbolj uspešnim šolam v regiji vsako leto po vzoru eko šol podelijo naziv Raziskovalna šola.

Odziv prakse in okolja

Dr. Mitja Slavinec je zelo angažiran, tako na fakulteti kot zunaj nje. Na Univerzi v Mariboru je nosilec ali je predaval številne predmete kot npr.: Fizika 1, Fizika 2, Moderna Fizika, Fizikalni praktikum 1, 2, in 3, Fizika za matematike, Biofizika, Moderna fizika, Matematična fizika, Matematične metode v fiziki, Uporabna fizika, Fizikalne aplikacije, Aplikativna fizika, Fizika materialov, Praktično usposabljanje 1 in 2, Neformalno izobraževanje fizikalnih vsebin in Potapljanje. Je pobudnik in nosilec predmetov povezanih z aplikativno in uporabno fiziko na Univerzi v Mariboru, s čimer je oral ledino novemu področju raziskav in izobraževanja v univerzitetnem prostoru severovzhodne Slovenije in pomembno prispeval pri prenosu znanja v prakso.

Ob predavanjih je bil tudi mentor ali somentor skupaj 50 študentom, kar je glede na relativno majhno število študentov fizike toliko pomembnejši mentorski prispevek. Študentom zagotavlja neposreden stik z raziskovalnim delom in povezovanjem z realnim sektorjem preko njihovega aktivnega sodelovanja v številnih raziskovalnih projektih, kot npr. večletno vodenje projektov Po kreativni poti do znanja.

Njegovi študenti so prejeli številne nagrade, izmed katerih izpostavljamo doc. dr. Milana Svetca, ki je prejel Perlachovo nagrado, kar je najvišja študentska nagrada Univerze v Mariboru, in doc. dr. Evo Klemenčič, ki je prejela rektorjevo nagrado kot najboljša študentka v generaciji. Ob tem je prejela še nagrado FNM za izjemne dosežke na izobraževalnem področju in nagrado za najboljše predavanje v kategoriji doktorskih študentov na European Conference on Liquid Crystals v Wrocławu, na Poljskem.

Je ustanovni član in predsednik številnih strokovnih društev in združenj kot npr.: Astronomsko društvo Kmica (www.kmica.si), Združenje pomurska akademsko znanstvena unija (www.pazu.si) ter Potapljaško društvo MS (www.potapljaško-drustvo.si). Je pobudnik za ustanovitev in urednik strokovnih in znanstvenih revij: Astronomi v Kmici, Anali PAZU (www.anali-pazu.si), Pomurska Obzorja, Potapljač ter Dianoia. Svojo dobrodelnost izkazuje preko lastnega prostovoljnega dela pri vodenju Pomurske izobraževalne fundacije (www.pif.si) in Naravoslovno matematične fundacije (www.nmf.si), katero je tudi soustanovil. S štipendijami mladim približuje znanje, kot pobudnik Pomurske raziskovalne nagrade pa bodo letos že 21. nagradili najuspešnejše avtorje magisterijev in doktoratov ter tako pomembno promovirali pomen znanja.

Je član mnogih pomembnih nacionalnih inštitucij: predsednik maturitetne komisije za splošno maturo za fiziko, član komisije za prenovo učnega načrta za fiziko in član Strokovnega sveta za splošno izobraževanje Republike Slovenije. Bil je pobudnik za ustanovitev, prvi v.d. direktor in dva mandata predsednik sveta Raziskovalno izobraževalnega središča RIS Dvorec Rakičan (www.ris-dr.si), predsednik Sveta OŠ I Murska Sobota, član sveta OŠ III Murska Sobota in Vrtca Murska Sobota, vodja Programskega sveta regionalnega centra ZOTKS Murska Sobota in drugo.

Aktiven je tudi na športnem področju, kjer prav tako največ pozornosti namenja izobraževanju. Kot predsednik Slovenske potapljaške zveze (www.spz.si) in kot inštruktor potapljanja z najvišjo licenco je posodobil izobraževalne programe za potapljače, jih digitaliziral in poskrbel za potrebna učna gradiva. Je zaslužni član Podvodne reševalne službe Slovenije, kjer prvenstveno skrbi za izobraževanje slovenskih podvodnih reševalcev, za kar je prejel tudi najvišje priznanje Civilne zaščite Slovenije.

Pri Olimpijskem komiteju Slovenije (www.olympic.si) je član nadzornega odbora, v preteklosti pa je bil predsednik častnega razsodišča OKS in predsednik komisije za ekologijo, kjer je širše množice opozarjal na skrb za okolje in jih predvsem preko izobraževanja in preventivne dejavnosti ozaveščal o pomembnosti ekološkega odnosa do okolja kot npr. s projektom Eko potapljač.

V tujini je sodeloval predvsem s Kent State University (USA), University of Southampton (UK) ter Univerzo v Beogradu, znanje pa prenaša tudi na nekatere srednje šole kot npr. Gimnazijo Aleksinac.

Leta 2011 je bil so-organizator 11th European Conference on Liquid Crystals v Mariboru (http://eclc2011.fnm.uni-mb.si/), na kateri je pomagal predvsem pri izobraževalni sekciji, katere se je udeležilo preko 30 srednješolskih fizikov iz Slovenije.

Leta 2013 je bil pomočnik glavnega organizatorja European Science Fundation exploratory workshopa “Defect assembled soft matter for nanoscience and biotechnology”, ki je potekala Rogaški Slatini (http://softnano.fnm.um.si/), na kateri so več kot uspešno vključili tudi študente fizike na FNM.

Profesor Slavinec je izjemno aktiven na področju popularizacije znanosti, kar udejanja tako preko organizacije ali osebnih predavanj s področja astronomije ali poljudne znanosti. Je pobudnik televizijskih oddaj »Po sledeh napredka« kjer že 14. leto v skoraj 400 oddajah laični in zainteresirani javnosti predstavljajo različne strokovne in izvirne znanstvene teme sodobnega sveta (https://www.pazu.si/aktivnosti/po-sledeh-napredka/).

Pri popularizaciji astronomije je neprecenljiv njegov prispevek na področju poljudne publicistike s kar 25 letnim urejanjem revije Astronomi v Kmici (http://www.kmica.si/?page_id=35) in pobudo za ustanovitev ter organizacijo mladinskih astronomskih taborov, ob tem pa vsako leto organizira številna astronomska opazovanja in poljudna predavanja. Leta 1999 je bil v Prekmurju viden popolni sončev mrk; z intenzivnim preventivnim informiranjem javnosti o varnem opazovanju izjemnega pojava je dr. Slavinec osebno prispeval k temu, da kljub velikemu številu opazovalcev poškodb oči pri nas ni bilo.

Je pobudnik in eden od ustanoviteljev festivala Inovativnost, Znanost, Ustvarjalnost Mladih (IZUM), ki je v lokalnem okolju osrednji dogodek ustvarjalnosti in kreativnosti mladih, katerega osnovna aktivnost je Razstava ustvarjalnosti, kjer mladi predstavijo svoje raziskovalne naloge in projekte, ob tem pa potekajo še številna predavanja in različne raziskovalne delavnice.

Za svoje delo na področju promocije znanosti je leta 2007 prejel nagrado Prometej znanosti.

Profesor Slavinec je tudi organizacijsko in vodstveno zelo aktiven. Med drugim je bil med leti 1999 in 2003 namestnik predstojnika, v letih 2003 in 2004 ter od leta 2013 do 2015 pa predstojnik oddelka za fiziko. Med leti 2003 in 2005 je bil namestnik predstojnika Centra za naravoslovje, matematiko in tehnologijo. Na fakulteti za naravoslovje in matematiko je bil dekan med leti 2015 in 2021, zdaj pa je prodekan.

Bibliografija

Raziskave dr. Slavinca so usmerjene v fiziko tekočih kristalov, aplikativno fiziko, kjer je pomemben tudi njegov prispevek pri prenosa znanja v prakso, na področju didaktike pa je specialist za implementacijo neformalnega izobraževanja v prakso. Negovo aktivno pedagoško, mentorsko, strokovno in siceršnje delo, s katerim vsestransko prenaša vrhunsko znanje na študente in učitelje, je razvidno iz njegove bogate in raznolike bibliografije, ki skupaj vsebuje kar 1191 bibliografskih vpisov.

Accessibility