Na Oddelku za fiziko na Fakulteti za naravoslovje in matematiko se bo iskrilo. Skozi čudoviti svet električnih pojavov bodo vse, ki ste se prijavili za ogled dediščinskih točk v Mariboru, zapeljali študenti fizike in sodelavci Oddelka za fiziko.

Ogledali si boste delovanje Teslovega transformatorja, kjer je zaradi velikega razmerja navojev na primarni in sekundarni tuljavi napetost na izhodu bistveno višja od vhodne, tok pa se zmanjša. Z našim Teslovim transformatorjem lahko ustvarjamo visokofrekvenčne tokove pri napetosti tudi do milijon voltov. Pri tako visoki napetosti zrak postane prevoden, zato v okolico Teslovega transformatorja švigajo strele, dolge tudi več kot 1 m.

V bližini Teslovega transformatorja zažari fluorescentna svetilka, ki jo boste lahko držali v rokah, saj visokofrekvenčni tokovi pri napetosti več tisoč voltov ne poškodujejo človeškega organizma. Imajo namreč tako visoko frekvenco, da v času enega nihaja napetosti ne more priti do elektrolitskih procesov v organizmu.

Za najbolj radovednebodo pripravljeni tudi poskusi z električnim nabojem. Z influenčnim strojem boste lahko proizvedli svojo mini strelo, lasje se vam bodo naježili ob Van de Graaffovem generatorju, z nekaj spretnosti pa bodo lasje plapolali po zraku, če boste okoli njih (previdno) pomahali z naelektreno palico.

Tiste najbolj navdušene naravoslovce pa bomo seznanili še s tem, da je fizika temeljna veda, na kateri sloni tehnološki napredek, razvoj medicinskih metod, fiziki so ključni v farmacevtski industriji, zavarovalništvu, bančništvu, ekonomiji… Zato ni čudno, da v Evropi fizika ustvarja milijone delovnih mest in milijarde BDP. In z vsemi temi področji se ukvarjamo na FNM, torej se na naši fiziki »iskrijo« tudi ideje in nova znanja.

Projekt vodi Evropski kulturni in tehnološki center Maribor (http://www.ektc.si/), ki sprejema tudi prijave šol.

Več o projektu Po stopinjah Nikole Tesle v Mariboru na http://www.nikola-tesla-maribor.si/

 


Accessibility