V člankih "Languages cool as they expand: Allometric scaling and the decreasing need for new words" in "Evolution of the most common English words and phrases over the centuries" so fiziki pokazali to, kar so lingvisti že dolgo slutili. Namreč, da novih besed ne potrebujemo več, da je uporabnost le-teh zelo majhna ter da hitro zatonejo v pozabo. Izjeme, kot so "Google" ali "email", sicer obstajajo, vendar so zelo redke. Prav tako so pokazali, da je uporaba besed podrejena enakim zakonom, kot npr. rast in popularnost v socioloških omrežjih.

Nekatere besede so zelo popularne in pogosto uporabljene preprosto zato, ker jih nujno potrebujemo, da izrazimo, to kar želimo. Spet druge besede redko najdejo sobesedo in so znane samo nekaterim posameznikom z zelo specifičnimi potrebami. Tako kot v družbi oseb je tudi v jeziku bistveno manj slavnih kot pa neznanih besed. Za vsako slavno besedo obstaja reda velikosti 1000 neznanih besed. Študije so dvignile kar precej prahu v medijih:

Fox News,
AFP news agency,
New Scientist,
Inside Science,
ABC Science.

Odzivi lingvistov so zelo mešani. Večina jih je navdušenih nad potenciali, ki jih metode statistične fizike kažejo, mnogi pa trdijo, da so vse to že vedeli, samo da niso znali zares pokazati. Fiziki odgovarjamo, da so si sami krivi, hkrati pa smo zadovoljni, da izkušnje potrjujejo naše rezultate. Vsi članki in tabele so zbrani na www.matjazperc.com.
 

Accessibility