Na podlagi 58. člena Pravilnika o podelitvi častnih naslovov, priznanj in nagrad Univerze v Mariboru,  Mariboru (UPB-2; Obvestila UM, št. XL-4-2022, v nadaljevanju: Pravilnik) posredujemo obvestilo o razpisu natečaja za podelitev Perlachovih nagrad in Perlachovih priznanj za leto 2024.

Obvestilo je namenjeno vsem morebitnim predlagateljem kandidatk in kandidatov za podelitev Perlachovih nagrad in Perlachovih priznanj na naši članici, to je mentorje raziskovalnih oz. umetniških del (profesorje ali asistente, ki podrobno poznajo raziskovalno, umetniško ali strokovno delo kandidatke oz. kandidata) ter mentorje drugih del (profesorje ali asistente, ki podrobno poznajo raziskovalno, umetniško ali strokovno dejavnost ekipe študentov).

NAMEN PERLACHOVIH NAGRAD IN PERLACHOVIH PRIZNANJ

Namen Perlachove nagrade je nagraditi raziskovalno in umetniško delo študentk in študentov posameznikov. Perlachove nagrade se podeljujejo študentkam in študentom za raziskovalna in umetniška dela, objavljene članke, patente, monografije, idr. (za Perlachovo nagrado ne morejo kandidirati študenti z diplomskimi, magistrskimi ali zaključnimi nalogami).

Vsako leto se lahko podeli praviloma po ena Perlachova nagrada za:

  • področje naravoslovnih in matematičnih ved,
  • področje tehniških ved,
  • področje biotehniških, zdravstvenih in medicinskih ved,
  • področje družboslovnih ved,
  • področje humanističnih ved,
  • področje umetnosti.

Namen Perlachovega priznanja je nagraditi raziskovalno, umetniško, strokovno in razvojno dejavnost skupin študentov. Perlachova priznanja se podeljujejo skupinam študentom tudi za dosežke na raznih tekmovanjih, konferencah, sejmih, razstavah, predstavah, idr.

Vsako leto se lahko podelita po dve Perlachovi priznanji za naslednja področja:

  • znanstvenoraziskovalni dosežki,
  • kulturno-umetniški dosežki,
  • dosežki na tekmovanjih, natečajih in drugi dosežki, navedeni v 2. odstavku 57. člena Pravilnika.

PRIJAVA NA NATEČAJ ZA PERLACHOVE NAGRADE

Mentorji raziskovalnih oz. umetniških del (to so profesorji ali asistenti, ki podrobno poznajo raziskovalno oz. umetniško delo kandidatke ali kandidata) do 1. aprila 2024 predložijo Komisiji za podelitev naslovov, priznanj in nagrad UM tista izvirna dela, za katera menijo, da ustrezajo razpisnim pogojem.

Predlogi se naslovijo na naslov:

»Univerza v Mariboru
Komisija za podelitev naslovov, priznanj in nagrad UM«
s pripisom: »Predlog za podelitev Perlachove nagrade za leto 2024«.

Predloge (POSAMIČNO SKENIRANE) pošljite na elektronski naslov: blanka.fras@um.si .

Vloga mora vsebovati:

  • ime in priimek študenta ter njegov naslov;
  • naslov dela z navedbo področja;
  • ime in priimek mentorja in njegov naziv;
  • ime članice in študijski program;
  • opis dela oziroma del, s katerim(i) kandidat kandidira ter trenutni status (npr. članek objavljen, sprejet v objavo, v postopku recenzije s prvimi (pozitivnimi) odzivi urednikov ali recenzentov ipd.), priloži se delo ter vsi obstoječi odzivi nanj;
  • kratek opis področja tematike raziskovalnega oz. umetniškega dela ter ozadja raziskave oz. umetniškega dela (kaj je bilo na tem področju narejenega prej in v čem je glavna novost oziroma izvirnost dela);
  • podroben opis kandidatovega prispevka k raziskovalnemu oz. umetniškemu delu z jasno in dovolj obširno zapisanim deležem njegovega prispevka h končnemu izdelku (kadar gre za dela v soavtorstvu) in njegov prispevek k izvirnosti dela (kaj je kandidat naredil po navodilih, kje pa je naredil preboj z lastno idejo);
  • ali je delo (oziroma dela, če jih je več) bilo predstavljeno na konferencah, simpozijih, seminarjih, poletnih šolah, razstavah, koncertih itd. in kdo ga je predstavil (še posebej, če je predstavil kandidat sam);
  • predlog točkovalnika za posamezno področje (točkovalniki za posamezna področja se nahajajo v prilogi k Pravilniku o podelitvi častnih naslovov, priznanj in nagrad UM;
  • kandidatov CV.

PRIJAVA NA NATEČAJ ZA PERLACHOVA PRIZNANJA

Mentorji del (to so profesorji ali asistenti, ki podrobno poznajo raziskovalno, umetniško ali strokovno dejavnost ekipe študentov) do 1. aprila 2024 predložijo Komisiji za podelitev naslovov, priznanj in nagrad UM tista dela oz. dogodke, za katere menijo, da ustrezajo razpisnim pogojem.

Predlogi se naslovijo na naslov:

»Univerza v Mariboru
Komisija za podelitev naslovov, priznanj in nagrad UM«
s pripisom: »Predlog za podelitev Perlachovega priznanja za leto 2024«.

Predloge (POSAMIČNO SKENIRANE) pošljite na elektronski naslov: blanka.fras@um.si .

Vloga mora vsebovati:

  • ime in priimek vseh študentov v ekipi, njihovi naslovi, ime članice ter študijski program posameznega študenta;
  • delo ali dogodek in področje, na katerem kandidira za nagrado;
  • ime in priimek predlagatelja in njegov naziv;
  • opis dela oz. dogodka, s katerim ekipa kandidira na natečaj;
  • opis prispevka posameznega člana ekipe k delu oz. dogodku z jasno in dovolj obširno zapisanim deležem njegovega prispevka h končnemu izdelku oz. rezultatu;
  • podroben opis mednarodne odmevnosti in pomembnosti dela oz. dogodka;
  • CV posameznega študenta;
  • za znanstvenoraziskovalna in umetniška dela mora vloga vsebovati tudi vse točke, ki jih zahteva vloga za Perlachovo nagrado.

ODLOČANJE O PREDLOGIH ZA PODELITEV PERLACHOVIH NAGRAD IN PRIZNANJ

Skladno z določilom 1. odstavka 61. člena Pravilnika rektor UM najkasneje do 1. aprila tekočega leta imenuje strokovno komisijo za ocenitev predlogov za podelitev Perlachovih nagrad in priznanj (v nadaljevanju strokovna komisija).

Strokovne ocene prejetih predlogov za podelitev Perlachove nagrade skladno z določilom 62. člena Pravilnika pripravijo stalni recenzentski odbori, ki jih imenuje Senat UM za posamezna področja iz 3. odstavka 57. člena Pravilnika. Strokovna komisija na osnovi poročil recenzentskih odborov (oz. po svoji presoji glede na kriterije za posamezno področje, ki so podani v prilogi tega pravilnika, v kolikor mnenje posameznega recenzentskega odbora ni posredovano) oblikuje predloge za nagrado in odloči, ali se na posameznem področju nagrada ne podeli in ali se na posameznem področju izjemoma podelita dve nagradi.

Prejete predloge za  Perlachova priznanja skladno z določilom 2. odstavka 63. člena Pravilnika samostojno ovrednoti strokovna komisija. Predloge za Perlachovo priznanje na znanstvenoraziskovalnem in umetniškem področju vrednoti po merilih, ki veljajo za Perlachove nagrade. Pri vrednotenju predlogov za Perlachovo priznanje za dosežke na tekmovanjih, natečajih in drugih dosežkih, komisija ovrednoti predloge na osnovi mednarodne odmevnosti in pomembnosti dosežka.

Strokovna komisija predloži Senatu Univerze v Mariboru vse ocene skupaj s svojim poročilom in predlogom prioritetnega vrstnega reda kandidatov za nagrade in priznanja. O podelitvi Perlachovih nagrad in Perlachovih priznanj odloči Senat UM.

POZIV (PDF)

Accessibility