Spoštovani,
dne 2. 2. 2024 je bil v Uradnem listu RS št. 9/2024 in na spletni strani Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije objavljen Javni poziv za predlaganje kandidatk in kandidatov za članice in člane Odbora Republike Slovenije za podelitev nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti, ki jih v Odbor imenuje Vlada Republike Slovenije.

Zakon o nagradah in priznanjih za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti (Uradni list RS, st. 93/05, 79/17) v 10. členu določa, da ima Odbor Republike Slovenije za podelitev nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti (v nadaljevanju: Odbor) 14 članov oziroma članic (v nadaljevanju: člani) in predsednika oziroma predsednico (v nadaljevanju: predsednik). Sestavljen je tako, da je upoštevana spolna uravnoteženost članov in da so zastopana vsa področja znanstvenih ved.

Predsednik in člani Odbora so imenovani za dobo štirih let tako, da se pri prvem imenovanju za sedem članov odbora določi mandat dveh let, za ostale pa štiri leta. Predsednik in člani Odbora ne morejo biti imenovani dva zaporedna mandata.

Delo članov Odbora je častno in brezplačno.

Kandidate za člane Odbora lahko predlagajo:

  1. Slovenska akademija znanosti in umetnosti,
  2. univerze in visokošolski zavodi,
  3. raziskovalni zavodi,
  4. gospodarske organizacije in
  5. posamezni raziskovalci.

Odbor imenuje Vlada Republike Slovenije izmed uveljavljenih raziskovalcev.

Navedeni javni poziv je namenjen predlaganju sedmih kandidatk in kandidatov za člane Odbora v letu 2024 za mandatno dobo štirih let. Glede na prejete vloge bo Vlada RS imenovala sedem novih članic in članov Odbora.

Predlog kandidatk/kandidatov za članstvo v Odboru mora biti posredovan elektronsko na e-naslov MVZI, najkasneje do (vključno) petka, 15. 3. 2024. Dokumenti v elektronski vlogi morajo biti ustrezno podpisani in skenirani.

Glede na navedeno vas pozivamo, da nam najkasneje do petka, 8. 3. 2024, posredujete predlog kandidatk/kandidatov za članice/člane Odbora Republike Slovenije za podelitev nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti.

Predlog za vsako kandidatko ali kandidata mora vsebovati:

  • osebne podatke predlaganega kandidata (ime in priimek, datum rojstva, raziskovalni naziv, stopnjo izobrazbe, naziv organizacije v kateri je zaposlen/-a in delo, ki ga opravlja, stalno prebivališče, telefonsko številko, GSM številko, e-poštni naslov),
  • izjavo, kandidatke ali kandidata, da pristaja na kandidaturo,
  • kratko utemeljitev predloga,
  • najpomembnejše reference predlagane kandidatke ali kandidata.

Naprošamo vas, da predloge kandidatk/kandidatov za članice/člane Odbora z zgoraj navedenimi prilogami posredujete Bojani Slana na e-naslov: bojana.slana@um.si s pripisom »Predlog kandidatk/kandidatov za člane Odbora RS za nagrade«, najkasneje do petka, 8. 3. 2024.

Prejete predloge bo obravnavalo vodstvo Univerze v Mariboru, ki bo presodilo, katere predloge bo v imenu Univerze v Mariboru posredovalo v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

Besedilo poziva in vzorec soglasja za kandidaturo vam posredujemo v prilogi.

  1. Javni poziv Odbor za nagrade
  2. Priloga 1 – Soglasje

 

Accessibility