Izbira študija je ena izmed pomembnejših odločitev v vašem življenju. Vstopate na začetek vaše karierne poti. Z odločitvijo za študij na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru (v nadaljevanju FNM UM) izkazujete radovednost, željo po raziskovanju in zaupanje, da vas povedemo v vznemirljiv svet znanosti. Ker nam je mar za prihodnost, si prizadevamo izobraziti kritično misleče posameznike, ki boste kos izzivom hitrih sprememb v svetu.

ŠTUDIJ NA FNM UM
Dijakom, ki se po zaključeni srednji šoli vpisujete na fakulteto, omogočamo vpis na pet študijskih programov. Štirje programi 1. stopnje, ki trajajo 3 leta:

Biologija,
Ekologija z naravovarstvom,
Fizika,
Matematika in

Enovit pedagoški magistrski program, ki traja 5 let (diplomantom neposredno odpira vrata za zaposlitev na osnovnih ali srednjih šolah):

Predmetni učitelj (usmeritve: matematika, fizika, biologija, kemija, računalništvo ali tehnika).

Naša edinstvena prednost so majhne skupine študentov, kar nam omogoča izjemno individualen pristop ter hkrati prilagajanje pričakovanjem in željam, oziroma potrebam posameznikov. Skupaj s tutorji se bomo potrudili, da bo prehod s srednješolskega na univerzitetni način študija kar se da olajšan. Na fakulteti boste pridobili aktualna znanja in kompetence, ki jih boste lahko nadgrajevali z možnostjo študija na 2. in 3. stopnji doma ali v tujini, predvsem pa boste imeli možnost perspektivne poklicne poti in kariernega razvoja.
Najboljši pokazatelj dobrega dela fakultete so kariere diplomantov. Diplomanti FNM UM so izjemno dobro zaposljivi, zaposleni so tako v gospodarstvu kot negospodarstvu, zdravstvu, naravovarstvu, varstvu okolja, biotehnologiji, šolstvu, bankah, zavarovalnicah, kot tudi v raziskovalnih inštitutih in univerzah doma ter v tujini.

Vstopite na pravo karierno pot,
dobrodošli na FNM UM!

Vodstvo FNM


Dragi dijaki,

če berete ta nagovor, se najverjetneje odločate in kolebate med možnostmi, na katero fakulteto se vpisati. Ampak v resnici ne razmišljate samo o fakulteti, razmišljate o svoji prihodnosti, razmišljate o tem, kaj hočete v življenju početi. K temu razmisleku, po navadi, pritiče ne malo dvoma. Takšni občutki so povsem normalni in upravičeni, saj se vendar odločate o velikih stvareh.
Pri takih odločitvah je dobro imeti dober nasvet, tega pa lahko da dober partner. Torej nekdo, ki vam bo na vaši poti pomagal, nekdo, ki vas bo nesebično usmeril in pripravil, da boste ustvarjali boljšo prihodnost. Tu nastopi Fakulteta za naravoslovje in matematiko, pa ne fakulteta, ljudje, ki so tukaj zaposleni in študenti, ki tu študiramo. Študiramo naravoslovje in matematiko, predmete, ki so znani po brezosebnosti in rigoroznosti, vendar pa pri nas dokazujemo, da to ni res. Profesorji in študenti smo kolegi v pravem pomenu besede, med sabo se poznamo, nikoli se ne zgodi, da prošnja za razlago ostane neodgovorjena. Profesorji si vzamejo čas za vsakega študenta, bodisi za utrjevanje, še pogosteje pa za širjenje obzorja in raziskovanje. Študentje na FNM začnemo raziskovati po navadi zelo zgodaj, saj imamo odlične možnosti za sodelovanje pri projektih, pisanju člankov, udeležbi na konferencah in drugih aktivnostih, ki sodijo k znanstveno-raziskovalnemu delu.
A to ni vse. Vsem na fakulteti je mar, kako se ljudje med sabo razumemo in počutimo. Vsi skrbimo za dobre odnose, študentje pomagamo drugim študentom s sistemom tutorstva in projekti Študentskega sveta FNM. Organiziramo delavnice, dogodke, druženja, spoznavne večere in poslušamo študente. Predloge upoštevamo in delovanje spreminjamo ter poskrbimo za študente. Med sabo smo povezani in nismo številke, naše predavalnice niso nove (mogoče pa v kratkem bodo), a imajo dušo in značaj. Vemo zakaj smo na FNM in vemo, da svet prihodnosti stoji na pravih ljudeh. Zato kot prodekan verjamem, da ste vi tisti pravi, tisti, na katerih bo stala prihodnost.

Prodekan za študentska vprašanja FNM UM

Accessibility