Spoštovani,
v Uradnem listu Republike Slovenije št. 9/2024 z dne 2. 2. 2024 je bila objavljena najava javnega razpisa za Zoisovo nagrado, Zoisovo priznanje, Puhovo nagrado, Puhovo priznanje in priznanje ambasador oziroma ambasadorka znanosti Republike Slovenije v letu 2024. Celotna razpisna dokumentacija je od objave najave v Uradnem listu RS dosegljiva tudi na spletni strani Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

V skladu z Zakonom o enakih možnostih žensk in moških (Ur. l. RS, št. 59/02, 61/07 – ZUNEO-A, 33/16 – ZvarD in 59/19) želi Odbor Republike Slovenije za podelitev nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti (v nadaljevanju: Odbor) s tem javnim razpisom med nagrajenci in nagrajenkami vzpodbuditi tudi uravnoteženo zastopanost spolov, zato še posebej vabi k predlaganju kandidatk za nagrade.

Skladno z Zakonom o nagradah in priznanjih za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti (Uradni list RS, št. 93/05 in 79/17) in Pravilnikom o nagradah in priznanjih za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti (Uradni list RS, št. 21/18 in 28/23 – popr.) se vsako leto lahko podeli največ:

  • dve Zoisovi nagradi za življenjsko delo,
  • štiri Zoisove nagrade za vrhunske dosežke,
  • šest Zoisovih priznanj,
  • eno priznanje ambasador oziroma ambasadorka znanosti Republike Slovenije,
  • skupno do največ tri Puhove nagrade ali priznanja, od tega največ ena nagrada za življenjsko delo.
  1. Zoisova nagrada in Zoisovo priznanje – prejme jo/ga lahko raziskovalec ali raziskovalka v Republiki Sloveniji, ki je s svojimi dosežki trajno prispeval/-a k razvoju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti v Republiki Sloveniji.

Zoisova nagrada ali Zoisovo priznanje se podeli raziskovalcu ali raziskovalki ali skupini raziskovalcev ali raziskovalk za delo v soavtorstvu, ki je nastalo pretežno v Republiki Sloveniji, ali h kateremu so prispevali kot sodelavci ali sodelavke organizacij s sedežem v Republiki Sloveniji.

Podeljuje se:

    1. Zoisova nagrada za življenjsko delo raziskovalca oziroma raziskovalke, ki se je s svojim delom izjemno uveljavil/-a na področju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti;
    2. Zoisova nagrada za vrhunske dosežke na področju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti.

Zoisova nagrada za življenjsko delo se podeli raziskovalcu ali raziskovalki, ki se je s svojim delom izjemno uveljavil/-a na področju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti, in ki je s svojim izjemnim raziskovalnim opusom bistveno prispeval/-a k razvoju znanosti ter je pretežno deloval/-a v Republiki Sloveniji. Za to nagrado je lahko predlagan raziskovalec ali raziskovalka, ki je dopolnil/-a 65 let.

Zoisovo priznanje se podeli za pomembne dosežke na področju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti.

Pri ocenjevanju vlog za Zoisovo nagrado za vrhunske dosežke in Zoisovo priznanje se upoštevajo dela, ki so bila objavljena v zadnjih sedmih letih pred predlaganjem (od vključno leta 2017 do vključno leta 2023).

2. Priznanje ambasador oziroma ambasadorka znanosti Republike Slovenije – se podeljuje za pomembne dosežke pri promociji in razvoju slovenske znanstvene in razvojne dejavnosti v tujini.

3. Puhova nagrada in Puhovo priznanje
Puhova nagrada se podeljuje za  izume,  tehnološke  in  netehnološke  razvojne  dosežke  in  uporabo  znanstvenih  izsledkov  vseh znanstvenih področij pri uvajanju novosti v gospodarsko in družbeno prakso.
Puhovo priznanje se podeljuje za pomembne dosežke na področju razvojne dejavnosti s področij naravoslovja, tehnike, ved o življenju, humanistike in družboslovja. Puhovo  priznanje  se  podeli  posamezniku, posameznici  ali  skupini  za  pomemben  dosežek  ali  več dosežkov, ki imajo pomen za razvoj podjetja ali gospodarski oziroma družbeni razvoj krajevne skupnosti ali občine. Puhovo priznanje se podeli posamezniku, posameznici ali skupini za pomemben dosežek ali več pomembnih dosežkov, ki je nastal ali so nastali v zadnjih sedmih letih (od vključno leta 2017 do vključno leta 2023).

Podeljuje se:

    1. Puhova nagrada za življenjsko delo posameznika ali posameznice, ki se je s svojimi dosežki v celotnem življenjskem obdobju izjemno uveljavil/-a ter s tem prispeval/-a h gospodarskemu oziroma družbenemu razvoju ter gospodarsko učinkoviti družbi v Sloveniji. Za Puhovo nagrado za življenjske dosežke je lahko predlagan kandidat ali kandidatka, ki je dopolnil/-a 65 let starosti.
    2. Puhova nagrada za vrhunske dosežke posameznika, posameznice ali skupine, ki se je  izjemno uveljavil/-a s svojimi dosežki, ki imajo izjemen pomen za gospodarski oziroma družbeni razvoj posameznega področja, regije ali države. Puhova nagrada za vrhunske dosežke se podeli posamezniku, posameznici ali skupini za pomemben dosežek, ki je nastal ali več pomembnih dosežkov, ki so nastali v zadnjih sedmih letih (od vključno leta 2017 do vključno leta 2023).

Pri svojih odločitvah glede del, ki se nagrajujejo, Odbor upošteva naslednje kriterije in merila za podelitev:

1._Zoisove nagrade in Zoisovega priznanja:

  • izvirnost dosežkov, ki so pomemben prispevek k znanosti, in nove ideje, pomembne za nadaljnji razvoj znanosti ali stroke na posameznem področju doma in v tujini,
  • razvijanje novih metod,  uporabnih v določeni znanstveno-raziskovalni dejavnosti,
  • objave v vrhunskih revijah ali monografijah,
  • visoka odmevnost (citiranost),
  • ali dosežki pomembno bogatijo kulturo.

2. Priznanja ambasador oziroma ambasadorka znanosti Republike Slovenije:

  • izkazani prispevek pri promociji in prenosu izvirnih znanstvenih dosežkov in spoznanj iz Republike Slovenije v tujino,
  • podeljena ugledna mednarodna priznanja,
  • izdane monografije ali druge knjige s široko odmevnostjo v tujini,
  • odmevne (visoko citirane) raziskave,
  • odmevni nastopi na znanstvenih srečanjih,
  • vodstveno delo v uglednih znanstvenih in strokovnih združenjih,
  • uredniško delo v uglednih znanstvenih revijah,
  • vodenje mednarodnih raziskovalnih projektov,
  • znanstveno sodelovanje s tujimi raziskovalci ali raziskovalnimi institucijami.

3. Puhove nagrade in Puhovega priznanja:

  • izjemnost dosežkov glede njihove inovativnosti in izvedbene odličnosti,
  • dokazani ekonomski ali družbeni učinki,
  • prispevek k dobrobiti in razvoju Republike Slovenije.

Ravnanje kandidatov in kandidatk ter dela, predlagana za priznanje ali nagrado, morajo biti v skladu z načeli Evropskega kodeksa za ohranjanje raziskovalne poštenosti, ki ga je sprejelo Združenje evropskih akademij (ALLEA) in je objavljen na njihovi spletni strani (https://allea.org/code-of-conduct/).

Posamezniku oziroma posameznici se lahko podeli največ ena nagrada oziroma priznanje iste vrste. Vloga za nagrado ali priznanje ne sme vključevati del, ki so bila deloma ali v celoti že predmet prejšnjih nagrad ali priznanj, ki jih je podelil Odbor.

Člani in članice Odbora v času trajanja mandata ne morejo kandidirati za nagrade in priznanja.

Rok za predložitev vlog in način predložitve

Strokovno utemeljene vloge za Zoisove nagrade, Zoisova priznanja, Puhove nagrade, Puhova priznanja in priznanja ambasador oziroma ambasadorka znanosti RS morajo biti oddane po elektronski pošti do srede, 10. maja 2024 ob 24 h na elektronski naslov Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije Gp.mvzi@gov.si.

Velikost elektronske pošiljke je omejena na največ 19 Mb. V primeru, da sestavine vloge to velikost presegajo, je posamezno vlogo mogoče poslati v več delih. V tem primeru mora biti na koncu naslova e-sporočila to navedeno (npr. Predlog za Zoisovo nagrado za vrhunske dosežke – 1. del oz. -2. del).

V primeru, da so za priznanje ali nagrado predlagana dela, ki ne obstajajo v elektronski obliki (npr. monografije), je le ta predlagana dela potrebno oddati po priporočeni pošti do 10. maja 2024 do 24h na naslov Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, Masarykova 16, 1000 Ljubljana in pošiljko označiti.

Glede na navedeno vas pozivamo, da nam najkasneje do torka, 23. 4. 2024 do 12:00 po elektronski pošti na naslov: mojca.mileta@um.si pošljete strokovno utemeljene predloge kandidatov oziroma kandidatk za Zoisovo nagrado, Zoisovo priznanje, Puhovo nagrado, Puhovo priznanje in priznanje ambasador oziroma ambasadorka znanosti Republike Slovenije v letu 2024 z vsemi prilogami.

Sporočilo mora biti naslovljeno: »Vloga za Zoisovo nagrado« ali »Vloga za Zoisovo priznanje« ali »Vloga za Puhovo nagrado« ali »Vloga za Puhovo priznanje« ali »Vloga za priznanje ambasador oziroma ambasadorka znanosti Republike Slovenije«

Velikost elektronske pošiljke je omejena na največ 19 Mb. V primeru, da sestavine vloge presegajo 19 Mb vas naprošamo, da posamezno vlogo pošljete v več delih. V tem primeru mora biti na koncu naslova e-sporočila to navedeno (npr. Predlog za Zoisovo nagrado za vrhunske dosežke – 1. del oz. -2. del).

V primeru, da so za priznanje ali nagrado predlagana dela, ki ne obstajajo v elektronski obliki (npr. monografije), vas naprošamo, da predlagana dela dostavite na rektorat Univerze v Mariboru, Center za pravne in splošne zadeve, Slomškov trg 15, 2000 Maribor najkasneje do torka, 23. 4. 2024 do 12:00.

Ča je dopolnitev vloge z deli v papirni obliki dostavljena na rektorat Univerze v Mariboru, vas prosim, da nas o tem obvestite tudi v elektronskem sporočilu s katerim boste posredovali predlog za nagrado ali priznanje.

 Posredovani predlog mora vsebovati:

  1. spremni dopis predlagatelja;
  2. izpolnjen prijavni obrazec Obr.: NP-01/2024, ki ga morajo podpisati prijavitelj/-ica, kandidat/-ka, oziroma kandidati/-ke in strokovnjaka/-inji, ki sta pripravila/-i strokovno utemeljitev;
  3. dela, predlagana za nagrado;
  4. bibliografija kandidata/-ke oz. kandidatov/-k;
  5. biografijo kandidata/-ke, če je predlagan/-a za nagrado za življenjsko delo.

Podrobnejša pojasnila kaj mora popolna vloga vsebovati izhajajo iz Navodil za prijavo na javni razpis za Zoisovo nagrado, Zoisovo priznanje, Puhovo nagrado, Puhovo priznanje in priznanje ambasador oziroma ambasadorka znanosti Republike Slovenije v letu 2024.

Posebej opozarjamo, da predsednica in člani ter članice Odbora ne morejo nastopati v vlogi predlagateljev oz. predlagateljic niti strokovnjakov oz. strokovnjakinj, ki pripravijo strokovno utemeljitev predloga.

Prejete predloge bo obravnavalo vodstvo Univerze v Mariboru, ki bo presodilo, katere predloge bo v imenu Univerze v Mariboru posredovalo v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

 

PRILOGE:
Javni razpis za Zoisovo nagrado, Zoisovo priznanje, Puhovo nagrado, Puhovo priznanje in priznanje ambasador oziroma ambasadorka
Javni-razpis
Navodila-za-prijavo
Prijavni-obrazec

Accessibility