Security and Privacy in Academic Data management at Schools – SPADATAS
Ref.: 2022-1-ES01-KA220-SCH-000086363

V zadnjih 10 letih je hramba podatkov v oblaku postala standard, ki so ga sprejeli vsi deležniki v izobraževalnem ekosistemu. Zbiranje podatkov o dijakih in študentih ter njihova analiza daje koristne informacije, ki vodijo k izboljšanju izobraževalnega procesa.

Ker pa se navedeni podatki zbirajo, obdelujejo in upravljajo na strežnikih tretjih oseb, obstaja nevarnost nepooblaščene uporabe, manipulacije in uhajanja le-teh. Projekt SPADATAS je namenjen pridobivanju digitalnih kompetenc učencev in učiteljev v šolah, povezanih z zaščito, zasebnostjo in zaupnostjo podatkov v oblaku ter njihovo odgovorno uporabo.

V skladu s tem so cilji projekta:

  1. dvigniti raven razumevanja in ozaveščenosti v šolah o tem, kaj je podatkovno vodeno odločanje za izobraževalno institucijo,
  2. identificirati vse pomembne vidike občutljivosti podatkov, ki so povezani s trenutnimi tehnologije za zbiranje in analizo podatkov v izobraževalnem kontekstu,
  3. zagotavljajo orodja in okvire za zaščito zasebnosti, varnosti in zaupnosti podatkov študentov.

Cilji projekta

Pričakovani cilji projekta so naslednji:

    1. Razvoj odprtih in javnih spletnih orodij za ozaveščanje o občutljivosti podatkov, samodejno ocenjevanje in mapiranje procesov, povezanih z obdelavo, zasebnostjo in varnostjo podatkov v šolah.
    2. Izvajanje delavnic za ozaveščanje o ranljivosti podatkov.
    3. izdelava spletne strani in objava priročnika, ki bo kategoriziral primere dobre prakse upravljanja podatkov. Namen priročnika je varovanje učenčeve zasebnosti v skladu s Splošno uredbo Evropske unije o varstvu podatkov.

Spletna stran projekta

Spletna stran se počasi polni in pridobiva končno podobo. Vabljeni k ogledu. https://spadatas.eu/

  • 16. 12. 2023: Objavili smo 10 priporočil za starše, ki želijo zavarovati svoje otroke na spletu.
  • 5. 2. 2024: Lokalni administratorji računalniškega omrežja na šolah lahko vzpostavite lokalni DNS (Pihole) strežnik. Več informacij je na spletni strani projekta.

Mednarodni sestanki

Kick off meeting (2. 2. 2023) – Salamanca, Španija

Prisotni:

  • Univerza Ramon Llull (Daniel Amo Filvà)
  • Univerza v Salamanci (Alicia García-Holgado, Lucía García-Holgado, Andrea Vázquez Ingelmo, Sonia Verdugo Castro in Francisco José García Peñalvo)
  • Univerza Jurja Dobrile v Puli (Tihomir Orehovački)
  • Univerza v Mariboru (Marjan Krašna in Igor Pesek)
  • Univerza Južne Danske (Emanuela Marchetti in Andrea Valente)
  • Gimnazija Ørestad (Claus Witfelt)
  • I. Osnovna škola Čakovec (Ivana Ružić in Siniša Stričak)

Obisk gimnazije Ørestad (30. 11. 2023 – 2. 12. 2023) – Copenhagen, Danska

Obiskali smo gimnazijo brez rezredov. Delo v takšnem izobraževalnem okolju zahteva povsem spremenjen pristop k izobraževanju.

 

Accessibility