Spoštovani!

Vabimo vas k sodelovanju v raziskavi razmejevanja dela in zasebnega življenja pri znanjskih delavcih, ki jo na Oddelku za psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru izvajamo raziskovalke Monika Ficjan, mag. psih., doc. dr. Katja Kerman in izr. prof. dr. Sara Tement. Namen raziskave je na vzorcu znanjskih delavcev (ang. knowledge workers), proučiti, katere strategije ti uporabljajo za vzpostavljanje meja med delom in zasebnim življenjem, katere strategije so učinkovite, do kakšnih pozitivnih in negativnih izidov v zasebnem in delovnem kontekstu vodijo ter ali se strategije razlikujejo glede na to, ali zaposleni ob nekem dnevu delajo od doma oziroma na lokaciji delodajalca. S tem bi želeli prispevati k razumevanju dejavnikov, ki ob novodobnih načinih dela vplivajo na zaposlene in njihovo dobro počutje, specifično populacijo znanjskih delavcev, ki so najranljivejši za okrnjeno ravnovesje med delom in zasebnim življenjem ter jim z razvojem usmerjenih priporočil pomagati pri ohranjanju le-tega. 

Če se najdete v opisu znanjskega delavca (to je posameznik, ki prevladujoči del svojega dela zbira in združuje najrazličnejše informacije ter jih na inovativen in kreativen način aplicira v svoje delo in ustvarja nova znanja, storitve ali produkte), vas lepo vabimo, da se pridružite. 

Raziskava poteka dva delovna tedna (od ponedeljka do petka), pri čemer vam bomo ob vključitvi posredovali povezavo do splošnega uvodnega vprašalnika, nato pa vsak delovni dan povezavo do treh kratkih vprašalnikov, in sicer pred odhodom na delo, takoj po delu in zvečer pred spanjem. Reševanje posameznega vprašalnika vam bo vzelo le nekaj minut (3-5 min). Sodelovanje v raziskavi je prostovoljno in ga zatorej lahko kadarkoli brez posledic prekinete. Vaši odgovori so popolnoma anonimni, rezultati pa bodo objavljeni le na skupinski ravni. Do vstopnega vprašalnika in navodil za nadaljnje sodelovanje lahko dostopate tukaj: https://1ka.arnes.si/a/8da0fce0

Vsi sodelujoči se uvrstijo v žreb za nagrado, v zahvalo za sodelovanje bomo namreč 5 izžrebanim udeležencem, podarili darilni bon za SNG Ljubljana ali SNG Maribor.  

Za sodelovanje se vam že vnaprej zahvaljujemo, za kakršnakoli vprašanja ali pomisleke pa smo vam na voljo na monika.ficjan@student.um.si

Lep pozdrav, 

Monika Ficjan, mag. psih.
doc. dr. Katja Kerman
izr. prof. dr. Sara Tement 

Accessibility