Ker je zaradi spremembe 69.a člena ZViS (spremembe, ki jih uvaja ZUPŠ-1, so stopile v veljavo dne 5. 5. 2022) prišlo do neskladnosti kategorij posebnih potreb in posebnega statusa med Zakonom o visokem šolstvu ter Statutom (212. člen) in pravilniki Univerze v Mariboru (i.e. Pravilnik o študentih s posebnim statusom na UM, št. A5/2010-41 AG in Pravilnik o študijskem procesu študentov invalidov UM, neuradno prečiščeno besedilo – NPB 1), pojasnjujemo, da se pri odločanju o upravičenosti posameznega študenta do statusa študenta s posebnimi potrebami in statusa študenta s posebnim statusom do sprememb pravnih aktov UM neposredno uporabljajo določila ZViS.

V skladu z 69.a členom ZViS, kot velja od 5. 5. 2022, se status študenta s posebnimi potrebami oz. status študenta s posebnim statusom lahko dodeli zgolj:

  1. Status študenta s posebnimi potrebami: slepi in slabovidni študenti oziroma študenti z okvaro vidne funkcije, gluhi in naglušni študenti, študenti z govornojezikovnimi motnjami, študenti s primanjkljajem na posameznih področjih učenja, gibalno ovirani študenti, dolgotrajno bolni študenti, študenti z motnjami avtističnega spektra ter študenti s psihosocialnimi težavami.
  2. Status študenta s posebnim statusom: študenti kategorizirani športniki in trenerji, študenti priznani umetniki in kulturniki, drugi študenti, ki se udeležujejo (področnih) mednarodnih tekmovanj, ter študenti starši do začetka obveznega šolanja otroka.

Skladno s tretjim odstavkom 69.a člena ZViS so študenti s posebnimi potrebami in študenti s posebnim statusom upravičeni do ugodnejše obravnave v izbirnem postopku v primeru omejitve vpisa (omenjene kategorije se je, kot veste, upoštevalo že v prijavno-sprejemnih postopkih za vpis v študijsko leto 2022-23) ter prilagoditve izvajanja študijskih programov in dodatne strokovne pomoči pri študiju, pri čemer lahko napredujejo in dokončajo študij v daljšem času, kot je predvideno s študijskim programom, in pri tem obdržijo druge pravice in ugodnosti študentov iz prvega odstavka 69.a člena ZViS. Ker bodo postopki in podrobnejši način izvrševanja omenjenih pravic določeni z novim nacionalnim pravilnikom, ki pa je še v postopku sprejemanja, čemur bo nato sledila tudi sprememba pravnih aktov Univerze v Mariboru, se do takrat uporabljajo določila trenutno veljavnih pravilnikov UM, z izjemo zgoraj navedenih kategorij, ki jih je zaradi nadrejenosti nacionalne zakonodaje pravnim aktom UM treba upoštevati že v tem trenutku.

Accessibility