Zavedamo se pomena širjenja ozaveščenosti o preventivnih ukrepih,
saj lahko storimo sami zase in posledično za drugenajveč!

NacionalnI inštitut za javno zdravje (NIJZ) je pripravil Higienska priporočila za preprečevanje prenosa in širjenja okužbe z novim koronavirusom.

Priporočila so razdeljena na dva scenarija, in sicer na t. i. fazo 1 in fazo 2. Ker smo že v fazi 1 epidemiološke situacije, izpostavljamo:
V tej fazi prevladuje različica SARS-CoV-2, ki se naglo širi v vseh skupinah prebivalstva, a pri večini obolelih ne povzroča težjega poteka, ki bi zahteval bolnišnično zdravljenje.

Priporočila NIJZ v trenutni situaciji ne posegajo pomembno v naše vsakdanje življenje, a z njihovim upoštevanjem oz. izvajanjem lahko vsak zaščiti svoje zdravje in zdravje svojih bližnjih.

[Upoštevajmo preprosta in že znana priporočila!]
Vzdrževanje medosebne razdalje, pravilno umivanje rok, razkuževanje rok, izogibanje dotikanju obraza (oči, nos, usta), higiena kihanja in kašlja ter prezračevanje zaprtih prostorov.

—————————————————————————–
V Uradnem listu RS št. 112/2022 je objavljen Odlok o začasnem ukrepu prostovoljne uporabe hitrega antigenskega samotestiranja na virus SARS-CoV-2, ki predvideva samotestiranje tudi za študente.
Študentje ga opravijo v domačem okolju prostovoljno, kar pomeni, da fakultete delujejo enako kot doslej (ničesar ni treba preverjati).
Odlok velja od danes do 30. 11. 2022.