Dr. Muhammad Ali, doktorand študijskega programa 3. stopnje Fizika, je prejemnik mednarodne nagrade Glenn Brown Prize, ki jo vsaki dve leti podeljuje svetovno tekočekristalno združenje (http://ilcsoc.org) za najboljša doktorska dela s področja tekočih kristalov v predhodnem dvoletnem obdobju. Vsaki dve leti podelijo največ štiri nagrade, nagrajenci pa dela predstavijo na svetovni tekočekristalni konferenci, ki bo letos v Lizboni (https://ilcc2022.org/).

Dr. Muhammad Ali je prejel nagrado za doktorsko delo Uklonske mrežice v zvojno-upogibni nematični fazi tekočih kristalov z ukrivljeno sredico (https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?id=78970&lang=slv), v katerem je v raziskovalnem delu obravnaval strukturo zvojno-upogibne tekočekristalne faze v tankih celicah (slika 1) in na osnovi izračunane strukture napovedal optični odziv. Teoretično raziskavo je podprl tudi z eksperimentalnimi meritvami. Teoretični model dobro napove eksperimentalne rezultate, kar je obetavno za nadaljnjo praktično uporabo obravnavane faze. Muhammadove raziskave so pomembne s stališča temeljne fizike (raziskovanje lastnosti novih materialov), saj je bila zvojno-upogibna faza odkrita šele leta 2012, poleg tega pa imajo veliko aplikativno vrednost, ker lahko zvojno-upogibno fazo uporabimo za izdelavo nizkocenovnih polarizacijskih uklonskih mrežic, optičnih elementov in temperaturnih senzorjev.

Mentorica je bila prof. dr. Nataša Vaupotič z Oddelka za fiziko FNM UM, somentor pa doc. dr. Damian Pociecha s Fakultete za kemijo Univerze v Varšavi.

Dr. Muhammadu Aliju iskreno čestitamo in mu želimo uspešno nadaljnje raziskovalno delo na raziskovalnem inštitutu Riken na Japonskem (https://www.riken.jp/en/).

Slika 1. a) Vijačni model zvojno-upogibne nematske faze; dolžina vijačnice  je nekaj dolžin molekule. Nematsko fazo z dolžino vijačnice  lahko obravnavamo kot smektično-A fazo z enako debelino smektičnih plasti. b) Tridimenzionalno gubanje plasti z debelino  v tanki celici z debelino  povzroči nastanek c) črtastega vzorca, ki deluje kot uklonska mrežica s periodo . Dolžina merilne črte v (c) predstavlja dolžino .

 

Accessibility