V Uradnem listu Republike Slovenije št. 49/2022 z dne 8. 4. 2022 je bila objavljena najava javnega razpisa za Zoisovo nagrado, Zoisovo priznanje, Puhovo nagrado, Puhovo priznanje in priznanje ambasador oziroma ambasadorka znanosti Republike Slovenije v letu 2022.

Celotna razpisna dokumentacija je od dne objave najave v Uradnem listu RS dosegljiva tudi na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport: https://www.gov.si/zbirke/javne-objave/javni-razpis-za-zoisovo-nagrado-zoisovo-priznanje-puhovo-nagrado-puhovo-priznanje-in-priznanje-ambasador-oziroma-ambasadorka-znanosti-republike-slovenije/ .

ROK za podajo predlogov:
najkasneje do torka, 26. 4. 2022, do 9.00 v DEKANAT FNM dostavite strokovno utemeljene predloge kandidatov/-k za Zoisovo nagrado, Zoisovo priznanje, Puhovo nagrado, Puhovo priznanje in priznanje ambasador oziroma ambasadorka znanosti Republike Slovenije v letu 2022.

Strokovno utemeljitev pripravita in podpišeta najmanj dva/-e strokovnjaka/-inji s področja, na katerega sodi predlagano delo za nagrado oziroma priznanje.

Posredovani predlog mora vsebovati:

  1. izpolnjen prijavni obrazec Obr.: NP-01/2022 s podpisi predlagatelja/-ice, kandidata/-ke in dveh strokovnjakov/-inj, ki pripravita strokovno utemeljitev predloga (s katerim izjavijo tudi, in da sta pisna in e-vloga istovetni in da je bil pri delih, predlaganih za priznanje ali nagrado, upoštevan Evropski kodeks za ohranjanje raziskovalne poštenosti),
  2. dela, ki so osnova predloga za nagrado,
  3. strokovno utemeljitev vloge (strokovno utemeljitev pripravita in podpišeta najmanj dva/-e strokovnjaka/-inji s področja, na katerega sodi predlagano delo za nagrado oziroma priznanje),
  4. bibliografija kandidata oziroma kandidatke (za zahtevano obdobje),
  5. biografija kandidata/-ke, če je predlagan/-a za nagrado za življenjsko delo,
  6. zgoščenka (CD oz. DVD) ali spominski ključek z vlogo, ki vsebuje vse sestavine kot vloga v pisni obliki.

Vsi predlogi morajo biti v celoti predloženi v dveh izvodih, in sicer v enem papirnem in enem elektronskem izvodu.

Vsa dokumentacija v prilogah mora biti tudi v elektronski obliki, razen kadar to ni mogoče (npr. monografije).

 Skladno z Zakonom o enakih možnostih žensk in moških (Ur. l. RS, št. 59/02, 61/07 – ZUNEO-A, 33/16 – ZvarD in 59/19) želi Odbor Republike Slovenije za podelitev nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti (v nadaljevanju: Odbor) s tem javnim razpisom med nagrajenci vzpodbuditi tudi uravnoteženo zastopanost spolov, zato še posebej vabi k predlaganju kandidatk za nagrade.

Skladno z Javnim razpisom se podeljujejo naslednje nagrade:

  • dve Zoisovi nagradi za življenjsko delo,
  • štiri Zoisove nagrade za vrhunske dosežke,
  • šest Zoisovih priznanj,
  • eno priznanje ambasador oziroma ambasadorka znanosti Republike Slovenije,
  • ena Puhova nagrado za življenjsko delo,
  • ena Puhova nagrado za vrhunske dosežke in
  • eno Puhovo priznanje.

1. Zoisova nagrada – prejme jo lahko raziskovalec ali raziskovalka v Republiki Sloveniji, ki je s svojimi dosežki trajno prispeval/-a k razvoju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti v Republiki Sloveniji.
Zoisovo nagrado se podeli posamezniku/-ci in skupini za delo, ki je nastalo pretežno v Republiki Sloveniji ali so k njemu prispevali delavci/-ke organizacij s sedežem v Republiki Sloveniji.

Podeljuje se:

    1. Zoisova nagrada za življenjsko delo raziskovalca oziroma raziskovalke, ki je s svojim delom in izjemnim raziskovalnim opusom bistveno prispeval/-a k razvoju znanosti na določenem področju in ki se je izjemno uveljavil/-a  na področju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti v slovenskem prostoru ali je pretežno deloval/-a v Republiki Sloveniji. Za to nagrado je lahko predlagan/-a raziskovalec/-ka, ki je dopolnil/-a 65 let starosti.
    2.  Zoisova nagrada za vrhunske dosežke na področju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti – pri ocenjevanju vlog za Zoisovo nagrado za vrhunske dosežke se upoštevajo dela, ki so bila objavljena v zadnjih sedmih letih pred predlaganjem (od vključno leta 2015 do vključno leta 2021).

2. Zoisovo priznanje – se podeljuje za pomembne dosežke na področju znanstveno-raziskovalne  in razvojne dejavnosti. Zoisovo priznanje lahko prejme raziskovalec/-ka v Republiki Sloveniji, ki je s svojimi dosežki trajno prispeval/-a k razvoju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti v Republiki Sloveniji. Zoisovo priznanje se podeli posamezniku, posameznici ali skupini za delo, ki je nastalo pretežno v Republiki Sloveniji, ali h kateremu so prispevali/-e delavci/-ke organizacij s sedežem v Republiki Sloveniji. Pri ocenjevanju vlog za Zoisovo priznanje se upoštevajo dela, ki so bila objavljena v zadnjih sedmih letih pred predlaganjem (od vključno leta 2015 do vključno leta 2021).

3. Priznanje ambasador oziroma ambasadorka znanosti Republike Slovenije – se podeljuje za pomembne dosežke pri promociji in razvoju slovenske znanstvene in razvojne dejavnosti v tujini.

4. Puhova nagrada – se podeljuje za  izume,  tehnološke  in  ne tehnološke  razvojne  dosežke  in  uporabo  znanstvenih  izsledkov  vseh znanstvenih področij pri uvajanju novosti v gospodarsko in družbeno prakso.

Podeljuje se:

    1. Puhova nagrada za življenjsko delo posameznika/-ce, ki se je s svojimi dosežki v celotnem življenjskem obdobju izjemno uveljavil/-a ter s tem prispeval/-a h gospodarskemu oziroma družbenemu razvoju ter gospodarsko učinkoviti družbi v Sloveniji. Za Puhovo nagrado za življenjske dosežke je lahko predlagan/-a kandidat/-ka, ki je dopolnil/-a 65 let starosti.
    2. Puhova nagrada za vrhunske dosežke posameznika, posameznice ali skupine posameznikov/-c, ki so se izjemno uveljavili s svojimi dosežki, ki imajo izjemen pomen za gospodarski oziroma družbeni razvoj posameznega področja, regije ali države. Puhova nagrada za vrhunske dosežke se podeli posamezniku, posameznici ali skupini za vrhunski dosežek ali več vrhunskih dosežkov, ki je nastal ali so nastali v zadnjih sedmih letih (od vključno leta 2015 do vključno leta 2021).

5. Puhovo priznanje – se podeljuje za pomembne dosežke na področju razvojne dejavnosti s področij naravoslovja, tehnike, ved o življenju, humanistike in družboslovja. Puhovo  priznanje  se  podeli  posamezniku, posameznici  ali  skupini  za  pomemben  dosežek  ali  več dosežkov, ki imajo pomen za razvoj podjetja ali gospodarski oziroma družbeni razvoj krajevne skupnosti ali občine. Puhovo priznanje se podeli posamezniku, posameznici ali skupini za pomemben dosežek ali več pomembnih dosežkov, ki je nastal ali so nastali v zadnjih sedmih letih (od vključno leta 2015 do vključno leta 2021).

Pri svojih odločitvah glede del, ki se nagrajujejo, Odbor upošteva naslednje kriterije in merila za podelitev:

1. Zoisove nagrade in Zoisovega priznanja:

  • izvirnost dosežkov, ki so pomemben prispevek k znanosti, in nove ideje, pomembne za nadaljnji razvoj znanosti ali stroke na posameznem področju doma in v tujini,
  • razvijanje novih metod,  uporabnih v določeni znanstveno-raziskovalni dejavnosti,
  • objave v vrhunskih revijah ali monografijah,
  • visoka odmevnost (citiranost),
  • ali dosežki pomembno bogatijo kulturo.

 

2. Priznanja ambasador/-ka znanosti RS:

  • izkazano znanstveno delovanje v tujini,
  • izkazani prispevek pri prenosu izvirnih znanstvenih dosežkov in spoznanj v Republiko Slovenijo,
  • podeljena ugledna mednarodna priznanja,
  • izdane monografije ali druge knjige s široko odmevnostjo v tujini,
  • odmevne (visoko citirane) raziskave,
  • odmevni nastopi na znanstvenih srečanjih,
  • vodstveno delo v uglednih znanstvenih in strokovnih združenjih,
  • uredniško delo v uglednih znanstvenih revijah.

 

3. Puhove nagrade in Puhovega priznanja:

  • izjemnost dosežkov glede njihove inovativnosti in izvedbene odličnosti,
  • dokazani ekonomski ali družbeni učinki,
  • prispevek k dobrobiti in razvoju Republike Slovenije.

 

Ravnanje kandidatov in kandidatk in dela, predlagana za priznanje ali nagrado, morajo biti v skladu z načeli Evropskega kodeksa za ohranjanje raziskovalne poštenosti, ki ga je sprejelo Združenje evropskih akademij (ALLEA) in je objavljen na njihovi spletni strani (https://allea.org/code-of-conduct/).
Posamezniku oziroma posameznici se lahko podeli največ ena nagrada oziroma priznanje iste vrste. Vloga za nagrado ali priznanje ne sme vključevati del, ki so bila deloma ali v celoti že predmet prejšnjih nagrad ali priznanj.

Nagrade in priznanja se posmrtno ne morejo podeliti, zato na razpis ni mogoče prijaviti pokojnih kandidatov in kandidatk. Nagrade in priznanja se izjemoma lahko podelijo posmrtno, če je kandidat/-ka za nagrado oziroma priznanje še živel/-a v času vložitve predloga za podelitev nagrade oziroma priznanja.

Člani in članice Odbora v času trajanja mandata ne morejo kandidirati za nagrade in priznanja.

PRILOGE:

1-Javni-razpis-2022
1- Javni-razpis-2022-Podpisan
JAVNI RAZPIS št. 0400_2022_DOP 30_514-MM z dne 13.04.2022
2-Navodilo-za-prijavo-2022
3-Prijavni-obrazec-2022

 

Accessibility