Raziskava ameriških raziskovalcev iz Ohio State University, Harvard University, University of Waterloo in University of Michigan, pri kateri je sodeloval doc. dr. Uroš Tkalec z Oddelka za fiziko na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru, predstavlja nov pristop k izdelavi spolzkih, poroznih in s tekočino impregniranih površin za mikrofluidične aplikacije.

Avtorji so namesto običajnih izotropnih tekočin uporabili tekoči kristal s temperaturno nastavljivimi mezofazami, ki omogoča neodvisno manipulacijo mobilnosti in kemijske sestave kapljic vode na takih površinah z zaporedjem faznih prehodov. Pokazali so, da na drsenje vodnih kapljic primarno vpliva pozicijski red tekoče kristalnih molekul, prenos kemikalij med površino in kapljico pa je odvisen od orientacijske urejenosti mezofaze. V seriji poskusov sta bila natančno določena sila trenja in kot zdrsa med kapljico in posameznimi mezofazami, fazni prehodi, ki omogočajo molekularni prenos med površinami pa so bili kontrolirano sproženi s spremembo temperature, UV svetlobo in prisotnostjo nasprotno nabitih ionov. Rezultati obetajo številne možnosti uporabe tega novega tipa nastavljivih površin, med katere prištevamo odstranjevanje ionov težkih kovin iz vode, kontrolirano sproščanje aktivnih snovi in poskuse s kapljičnimi mikroreaktorji.

Članek je objavljen v ugledni multidisciplinarni reviji Science Advances (IF 14.136) in je že tretji prispevek dr. Tkalca in sodelavcev v tej reviji v zadnjih štirih letih.

Povezava do članka

Accessibility