Spoštovane raziskovalke, spoštovani raziskovalci,

kot mnogi izmed vas, si tudi Univerza v Mariboru prizadeva slediti 17 trajnostnim in družbeno odgovornim ciljem, ki jih je sprejela Organizacija združenih narodov, pri čemer dajemo velik pomen tudi uresničevanju svojega tretjega poslanstva.​​ Na stičišču deljenja rezultatov znanstvenoraziskovalnega dela s širšo, laično javnostjo, se namreč za mnoge odpira pot v znanost, pojavljajo se številne karierne priložnosti, najdejo pa se tudi čedalje bolj ustvarjalne ideje in metodologije sodelovanja v znanosti. Izzivi sodobne družbe čedalje pogosteje terjajo interdisciplinarni pristop za pripravo ustreznih politik in drugih rešitev na vseh področjih družbenega življenja.

Tako pri uresničevanju tretjega poslanstva univerz kot medsebojnem razumevanju znanstvenikov pri interdisciplinarnem, interinstitucionalnem in internacionalnem sodelovanju je veščina laičnega komuniciranja znanosti in o znanosti kot tudi komuniciranje samo izjemnega pomena.

Zato s ciljem krepitve obojega, v sodelovanju z Univerzo na Primorskem in Univerzo v Novi Gorici izvajamo vrsto aktivnosti projekta Znanost za vse v sklopu letošnje Evropske noči raziskovalcev. Med drugim tudi raziskavo o tem, kako raziskovalke in raziskovalci vidite svoje delo, pomen ter položaj znanosti v Sloveniji.

Cenjene raziskovalke in cenjeni raziskovalci, na vas se tokrat obračamo z vljudno prošnjo za sodelovanje pri anonimni raziskavi, ki jo je pripravila skupina raziskovalcev omenjenega projekta. Z vašimi odgovori, ki jih boste prispevali v nič več kot 10 minutah, boste namreč pomembno prispevali k uvidu in razumevanju nekaterih vidikov uresničevanja našega tretjega poslanstva, ki se jim bomo v prihodnosti bolj posvečali in jih izboljšali. O rezultatih raziskave v zbirni obliki vas bomo z veseljem seznanili.

Za vašo pripravljenost, dragoceni čas in odgovore se vam najlepše zahvaljujemo,

Prof. dr. Zoran Ren
Prorektor za znanstvenoraziskovalne zadeve Univerze v Mariboru

Accessibility