Vabljeni na astronomski večer, ki bo 8. aprila 2021 ob 19.uri preko spodnje povezave (Zoom):

Povezava: https://fmf-uni-lj-si.zoom.us/j/98671743487

Četrtek, 8. 4. 2021 ob 19h, preko aplikacije Zoom

Astronomski observatorij Fakultete za matematiko in fiziko (AO UL FMF, Pot na Golovec 25, Ljubljana) prireja vsak drugi četrtek v mesecu dogodek “Večeri na astronomskem observatoriju”. Program, ki bo potekal na daljavo, je sestavljen iz mesečnega tematskega predavanja in praktične delavnice opazovanja s teleskopom. Število udeležencev ni omejeno. Prireditev bomo snemali.

Program večera v četrtek, 8. aprila, ob 19. uri:

Ekstremofilni mikroorganizmi na Zemlji – okno v življenje v vesolju
prof. dr. Nina Gunde-Cimerman

Mikroorganizmi so najstarejši prebivalci našega planeta. Zemljo so naselili kmalu po nastanku oceanov, ko je bila še vroča in brez kisika, po planetu so se širili, ko so ga obdajali ledeni pokrovi. Danes vemo, da ekstremofilni mikroorganizmi naseljujejo najbolj skrajnostna okolja na Zemlji, za katera smo še nedavno mislili, da v njih ni življenja. Vse od velikih morskih globin, solin, do polarnih ledenikov, vročih in hladnih puščav, do najbolj kislih vod. Mikrobiologija ekstremnih okolij je mlada veda, njej sorodna povezana astromikrobiologija pa je še mlajša. Obe se ukvarjata z raziskavami ekstremofilnih mikroorganizmov, ki nam odstirajo vpogled v prilagoditve, ki so omogočile začetke življenja na Zemlji in nam zaenkrat ponujajo tudi najbolj oprijemljiv model živih bitij, kakršna bi bila morda sposobnega preživeti razmere na drugih planetih.

Opazovalna delavnica s teleskopom
Herman Mikuž

Opazovali bomo z robotskim teleskopom in fotoaparatom Canon 700D na observatoriju Golovec, ki ga bomo usmerjali na daljavo in slikali nebesne objekte. V primeru slabega vremena bomo pokazali kako vidimo objekte v simulaturju. Delavnica traja 60 minut.

Accessibility