Vabimo vas, da se pridružite spletnemu predavanju z naslovom:  Padanje težke vzmeti

 Kdaj: v torek, 9. 2. 2021, ob 16:00, z uporabo orodja Google Meet

Kdo: predavanje bo izvedla prof. dr. Nataša Vaupotič z Oddelka za fiziko na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru.

Kje: : meet.google.com/ujs-ddqm-xuc  (povezava do predavanja)

O čem: »Slinky spring« je vzmet, s katero se je večina nedvomno že igrala. Vzmet se preliva, preskakuje, hodi po stopnicah… Za razlago gibanja je nujno treba upoštevati maso vzmeti, sila v vzmeti pa je lahko odvisna od dolžine vzmeti (in ne od njenega raztezka).

Na predavanju bomo obravnavali:

  • kaj se zgodi s težko vzmetjo, ko jo obesimo in nato spustimo, da prosto pade. Ko jo spustimo, se gibanje prične na zgornjem delu vzmeti, medtem ko spodnji deli še mirujejo.
  • Izračunali bomo, kolikšna je hitrost posameznega dela vzmeti, ko se ta še krči, čas, v katerem se vzmet skrči na začetno dolžino, in s kolikšno hitrostjo pade tla.

Pri reševanju problema bomo ponovili 2. Newtonov zakon, gibanje masnega središča in integriranje.

Naloga kot taka presega maturitetni nivo fizike, a bo zanimiva za vse, ki bi že v srednji šoli radi povezali znanje iz fizike in matematike, saj integrali ne presegajo nivoja, ki ga obravnavate pri matematiki v srednji šoli. Do vseh rezultatov se bomo prebili z izračuni korak po korak.

Vabljeni!

Accessibility