Drage kolegice in kolegi

Naslednji teden se pričenja poletno izpitno obdobje, ki bo potekalo v razmerah preklicane epidemije. Preklic epidemije seveda ne pomeni odprave vseh varnostnih ukrepov in tudi na FNM jih bomo spoštovali v skladu s predpisanimi protokoli. Sedaj, ko je nelagodje zaradi možnosti okužbe objektivno popustilo, so nekateri pričeli špekulirati glede tega, ali so bile omejitve in posledično povsem drugačen način študija, s tem tudi življenja, smiselne. Odgovor je relativno enostaven. Nekatere države so ubrale bolj sproščen pristop, vendar so prej ali slej vse uvedle omejitve. V teh državah je epidemija trajala dlje časa kot pri nas, še pomembnejše pa je, da smo za razliko tistih držav mi na dnu lestvic po številu smrtnih žrtev. To, da med našimi zaposlenimi in študenti ni bilo smrtnih žrtev, je najpomembnejše od vsega. Prav zaradi tega vas prosim, da se tudi v prihodnje obnašamo odgovorno, tako zaradi samih sebe, še bolj pa zaradi naših študentk in študentov, ki bodo za uspešen zaključek študija z nami morali priti v stik.

Lepo se vam tudi zahvaljujem za vaš prispevek pri izvedbi študija na daljavo, ki ste ga izvedli vzorno. Ugotavljamo, da je, z izjemo nekaj terenskih vaj, ki pa zaradi narave dela tudi sicer potekajo v času izpitnega obdobja, ves predvideni študijski proces izveden. Študenti so ga doživljali v drugačnih okoliščinah kot običajno. Zato vedno iščimo take rešitve, da bodo študenti brez formalnih ovir lahko pokazali čim več svojega znanja. Spomniti želim tudi na tisti del varnostnega protokola, ki določa, da lahko k izpitu pristopi le zdrava oseba. Če kdo sumi, da ima kakršno koli bolezensko stanje, naj s pisno izjavo o tem obvesti izvajalca. Izpuščen izpitni rok se mu ne bo štel kot izkoriščen.

Če boste v kakršnem koli dvomu, vedno izberite rešitev, ki je ugodnejša za študente. To pa je tudi edino splošno pravilo, vsa ostala vprašanja pa bomo reševali odvisno od primera do primera.

Letos nas je epidemija presenetila in na vse izzive smo odreagirali proaktivno, za kar se vam iskreno zahvaljujem. Tako bomo tudi nadaljevali, zato že pripravljamo protokole za morebitno ponovitev epidemije, ki žal še ni izključena. Verjamem, da se bodo po naših rešitvah, kot je npr. priprava urnika za zimski semester, spet zgledovali tudi številni drugi.

Kot sem vas že ob prehodu izobraževanja na daljavo spomnil, da je v vsaki slabi stvari možno najti tudi kaj dobrega, vas ponovno vabim k razmisleku, katere izkušnje zadnjih mesecev kaže ustrezno vključiti v klasični študijski ali delovni proces. S to mislijo vam želim vse dobro in ostanimo samodisciplinirani.

Vaš dekan

Accessibility