Spoštovane študentke in študenti na FNM

Naslednji teden se pričenja poletno izpitno obdobje, ki bo potekalo v razmerah preklicane epidemije. Preklic epidemije seveda ne pomeni odprave vseh varnostnih ukrepov in tudi na FNM jih bomo spoštovali v skladu s predpisanimi protokoli. Sedaj, ko je nelagodje zaradi možnosti okužbe objektivno popustilo, so nekateri pričeli špekulirati glede tega, ali so bile omejitve in posledično povsem drugačen način študija, s tem tudi življenja, smiselne. Odgovor je relativno enostaven. Nekatere države so ubrale bolj sproščen pristop, vendar so prej ali slej vse uvedle omejitve. V teh državah je epidemija trajala dlje časa, kot pri nas, še pomembneje pa je, da smo za razliko tistih držav mi na dnu lestvic po številu smrtnih žrtev. To, da med vami, študentkami in študenti, kot tudi med zaposlenimi ni bilo smrtnih žrtev, je najpomembnejše od vsega. Prav zaradi tega vas prosim, da se tudi v prihodnje obnašamo odgovorno do sebe in drugih.

Ugotavljamo, da je z izjemo nekaj terenskih vaj, ki pa zaradi narave dela tudi sicer potekajo v času izpitnega obdobja, ves predviden študijski proces izveden. Študenti ekologije z naravovarstvom so me obvestili o povečani tesnobnosti in depresiji med nekaterimi študenti v luči epidemije ter post-travmatski iztrošenosti oziroma apatiji. Na fakulteti bomo vedno iskali take rešitve, ki bodo omogočale, da boste brez formalnih ovir lahko pokazali čim več svojega znanja. Če bo kdo sumil, da ima kakršno koli bolezensko stanje, zgolj z vašo pisno izjavo o tem obvestite izvajalca. Izpuščen izpitni rok se vam ne bo štel kot izkoriščen. Na FNM bomo zmeraj izbrali rešitev, ki je ugodnejša za študente. To pa je tudi edino splošno pravilo, vsa ostala vprašanja pa bomo reševali odvisno od primera do primera.

Želim vam veliko uspehov v izpitnem obdobju, bodite ponosni na svoje znanje. Vsi, ki ste temu posvečali svoj čas, ga imate res zelo veliko. Z željo, da s samodiscipliniranostjo preprečimo ponovitev epidemije, vas lepo pozdravljam in vam želim vse dobro.

Vaš dekan

Accessibility