Prof. dr. Boštjan Brešar je prejel državno nagrado za pomembne raziskovalne dosežke na področju teorije grafov, ki predstavlja eno izmed najbolj uporabnih področij sodobne matematike, saj njeni modeli matematično opisujejo probleme iz računalništva, številnih naravoslovnih in družboslovnih znanosti ter tudi drugje.

Prof. Brešar spada med vodilne svetovne znanstvenike za področji grafovske dominacije in metrične teorije grafov, priznanje pa je tudi dodatna potrditev izjemnega raziskovalnega dela na področju teorije grafov in omrežij na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru.

Profesor Boštjan Brešar je v obdobju med letoma 2012 in 2018 objavil 39 znanstvenih člankov v vodilnih revijah s področja diskretne matematike. Med številnimi pomembnimi dosežki prof. Brešarja poudarimo njegov samostojni članek iz leta 2017, v katerem je dokazal najboljšo splošno mejo za Vizingovo domnevo, ki je po večinskem mnenju strokovnjakov najpomembnejši nerešeni problem na področju grafovske dominacije. Prof. Brešar je tudi izumitelj dominacijske igre na grafih in avtor številnih raziskav o tej igri, ki ima izjemno veliko odmevnost v teoriji grafov. Izjemno pomembne so tudi njegove raziskave pakirnih barvanj grafov; skupaj s soavtorico sta leta 2018 naredila preboj s konstrukcijo neskončne družine podkubičnih grafov z neomejenim pakirnim kromatičnim številom.

Boštjanu iskreno čestitamo.

Accessibility