Matjaž Perc je prejel Častni doktorat od Istanbul Technical University (ITU) za dolgoletno uspešno sodelovanje s turškimi raziskovalci na znanstveno-raziskovalnem področju.

Častni doktorat mu je podelila zelo prestižna univerza, ki je tretja najstarejša tehnična univerza na svetu. Ustanovljena je bila leta 1773 v času Ottomanskega imperija, danes pa izobražuje več kot 35.000 študentov z nekaj več kot 2.100 profesorji. Po QS World University Rankings je ITU med 150 najboljšimi univerzami na svetu na področju inženirstva in tehnologije (prva v Turčiji), in med 300 najboljšimi univerzami na svetu na področju naravoslovnih znanosti (prva v Turčiji).

Matjažu, ki ob svojih raziskavah veliko pozornost posveča mednarodnemu sodelovanju in uveljavljanju naše fakultete in celotne Univerze v Mariboru v mednarodnemu prostoru, iskreno čestitamo.

V obrazložitvi je poudarjeno Matjaževo dolgoletno članstvo v uredniškem odboru Turkish journal of electrical engineering and computer sciences in njegova pomoč Nacionalnemu ministrstvu za izobraževanje pri obdelavi zgodovinskih podatkov o izobrazbi več kot 80 milijonov Turkov preteklih 50 letih.

V prihodnje bo sodeloval tudi pri implementaciji umetne inteligence in statistične fizike na teh podatkih z namenom testirati teorijo družbenega kapitala in podati smernice za uspešen nadaljnji razvoj turškega izobraževalnega sistema. Raziskava bo potekala na novo ustanovljenem Centru z umetno inteligenco in podatkovno znanost (Center for Artificial Intelligence and Data Science) na ITU.

 

 

Accessibility