Doktorski študent fizike na FNM UM, Tadej Emeršič, je skupaj z mentorjem doc. dr. Urošem Tkalcem in sodelavci iz Univerze v Ljubljani (Žiga Kos, Simon Čopar, Natan Osterman) ter iz University of Chicago (Rui Zhang, Juan de Pablo) objavil znanstveni članek z naslovom “Sculpting stable structures in pure liquids” v ugledni reviji Science Advances.

Z mentorjem sta razvila eksperimentalni pristop, ki povezuje mikrofluidiko tekočih kristalov z optotermično mikromanipulacijo in omogoča kontrolirano tvorjenje ter transport mikroskopskih domen s polarno orientacijsko fazo v hidrodinamskem toku nematskega tekočega kristala. Delo predstavlja pomemben korak v raziskavah strukturiranih tekočin, saj gre za prvi primer stabilizacije mikrosegmentov čiste anizotropne tekočine s kombinacijo zunanjih polj. Predstavljeni rezultati eksperimentov, numeričnih simulacij in teoretičnih analiz odpirajo nove možnosti raziskav dinamičnih pojavov v kompleksnih in aktivnih tekočinah s fazno mejo, omogočajo tvorbo odzivnih optično aktivnih elementov in selektivno enkapsulacijo dispergiranih molekul in mikrodelcev brez mešanja tekočin.

Rezultate teh raziskav je dr. Tkalec nedavno predstavil na Gordon Research Conference on Complex Active and Adaptive Material Systems v Venturi, v Kaliforniji. V začetku februarja je obiskal tudi skupino prof. de Pabla na Institute for Molecular Engineering, University of Chicago, kjer je opravil seminarsko predavanje z naslovom “Sculpting liquid crystal textures by surfaces, flow, and temperature modulation”.

University of Chicago je ena izmed najbolj uglednih ameriških univerz, ki se redno uvršča med 10 najboljših univerz na svetu, zato je izkazan interes za sodelovanje s slovenskimi raziskovalci tudi priznanje za vrhunske dosežke v našem okolju.

Povezava do članka: http://advances.sciencemag.org/content/5/2/eaav4283
Povezava do videov: https://www.youtube.com/watch?v=SY6URpqv2cI
Povezava do komentarja v Chicagu: https://ime.uchicago.edu/about/news/creating_stable_defects_in_liquid_crystals/

Accessibility