Oddelek za biologijo
dr. Natalija Špur

dr. Natalija Špur

vodja Službe za razvoj in podporo izobraževanju in študiju

2013 – diplomantka izobraževalne biologije in računalništva
2015 – magistrica profesorica biologije in računalništva
2021 –  doktorica ekoloških znanosti

 

Svojo karierno pot je pričela kar na domači fakulteti FNM UM. Nekaj časa je kot raziskovalka sodelovala pri projektih:

Pridobljeno pedagoško znanje je kmalu uporabila kot asistentka za področje biologije, ko je nadomeščala vaje iz splošne botanike, biologije in ekologije rastlin na FNM UM in iz začetnega naravoslovja na PEF UM.

Njena raziskovalna pot na tej fakulteti se je leta 2016 nadaljevala z vpisom na doktorski študij Ekoloških znanosti in tako je postala avtorica in soavtorica nekaterih izvirnih znanstvenih člankov (http://izumbib.izum.si/bibliografije/Y20180903185156-A174331747.html).

Natalija je trenutno zaposlena na Univerzi v Mariboru kot vodja Službe za razvoj in podporo izobraževanju in študiju.

Sporočilo za bodoče študente:

 

»Kjer je volja, je tudi pot.« 

Angleški pregovor

Oddelek za fiziko
dr. Vito Šimonka

dr. Vito Šimonka

razvojni inženir za TCAD

2012 diplomirani fizik (UN)
2015 magister fizike
2018 doktor fizike

 

Raziskuje proizvodne procese elektronskih naprav iz polprevodnikov, predvsem fizikalne mehanizme oksidacije in dopiranja silicijevega karbida in galijevega nitrida. Znanje fizike in računalništva iz študija na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru se je izkazalo izjemno koristno in skoraj da nuja za delo ki ga opravlja. Namen njegovih raziskav je razvoj programske opreme namenjene dizajnu in karakterizaciji elektronskih naprav, kot so tranzistorji (JFET, MOSFET) in diode (PN-junction diode, JBS diode). Njegove raziskave prispevajo k razvoju moderne elektronike, ki je nujno potrebna za razvoj aplikacij na področju industrije polprevodnikov, kot na primer: Avtomobilska industrija (senzorji, električni motorji, baterije), energetska industrija (sončne celice, napajalni usmerjevalniki) in vsakodnevna elektronika (tehnologija mobilnih telefonov in računalnikov).

Sporočilo za bodoče študente:

 

Uspeh se ne zgodi slučajno. Uspeh je trdo delo, vztrajnost, učenje, žrtvovanje, odločnost, želja, in najbolj od vsega, ljubezen do svojega dela. Dosežeš lahko vse kar si resnično želiš in verjameš.

dr. Marko Jagodič

dr. Marko Jagodič

ravnatelj II. gimnazije Maribor

2005 – diplomiran fizik
2010 – doktor fizike
2011-2012 – podoktorsko izobraževanje – Max Planck inštitut, Dresden, Nemčija

Na II. gimnaziji Maribor med drugim poučuje fiziko na programu mednarodne mature. Raziskovalno se ukvarja z magnetnimi lastnostmi novih materialov, predvsem molekularnih magnetov in nanodelcev, ter z didaktiko fizike. Je član maturitetne predmetne komisije za fiziko.

Sporočilo za bodoče študente:

 

“Physics is like sex: sure, it may give some practical results, but that’s not why we do it.”

Richard P. Feynman

Oddelek za matematiko in računalništvo
dr. Maja Čevnik

dr. Maja Čevnik

razvojnik modelov I v NKBM, d.d.

2008 – diplomirana matematičarka
2013 – doktorica matematike

 

V banki opravlja delo razvijalca modelov s področja upravljanja s tveganji. Trenutno se ukvarja predvsem z razvojem modelov, ki napovejo verjetnost neplačila komitenta in s pripravljanjem procesa za izvedbo stresnega testa. Delo, ki ga opravlja zahteva veliko mero samoiniciativnosti, znanja s področja verjetnosti, statistike in ekonometrije. Prav tako pa je nepogrešljiv del njenega dela dobro poznavanje različnih statističnih orodij in programskih jezikov.

Sporočilo za bodoče študente:

 

»Bistvo matematike ni v obrazcih, ampak v miselnih procesih, s katerimi jih dobimo.«

V. P. Jermakov

Zgornja misel zadane bistvo tega, kar s študijem matematike pridobiš – znanje kako pristopiti k reševanju problema. To je tudi tisto, kar naredi razliko med povprečnim in odličnim delavcem.

Jožef Senekovič, svetnik

Jožef Senekovič, svetnik

učitelj matematike na OŠ Bojana Ilicha v Mariboru

1994 – diplomiran matematik

 

Poučuje matematiko, pripravlja študente na nastope kot gostujoči strokovnjak na NMF, je član državne tekmovalne komisije, avtor učbenikov za osnovno šolo, urednik spletnih učbenikov Matematika 6 – 9, mentor mladim raziskovalcem … .

Sporočilo za bodoče študente:

 

Poučujem učence, ne le matematike!

Oddelek za tehniko
Bogomir Marčinković

Bogomir Marčinković

ravnatelj OŠ Bistrica ob Sotli

1999 – diplomiral iz proizvodno tehnične vzgoje in matematike

 

Kot ravnatelj že mnogo let uspešno vodi OŠ Bistrica ob Sotli. Zelo podpira učence pri tehnologiji, tehniki ter robotiki, zato je tudi FLL ekipa RoboBoS na svetovnem robotskem tekmovanju v Ameriki (Arkansas) dosegla 1. mesto v konstuktorstvu med 68. najboljšimi svetovnimi ekipami.

http://kozjansko.info/2017/05/ekipa-robobos-zmagovalka-ene-od-kategorij-robotskega-tekmovanja-v-zda/

Koordinira različne evropske projekte na šoli  (Erasmus +, Leader projekti, Inovativna učna okolja s podporo IKT,.. ) ter s svojimi prispevki sodeluje na mednarodnih konferencah. Aktivno predava za šolske kolektive glede uporabe mobilnih tehnologij v izobraževanju. V slovenskem projektu E šolstvo (2009-2014) je bil regijski vodja za spodnjeposavsko regijo (koordiniral svetovalce za 80 zavodov). Je član Programskega sveta za informatizacijo slovenskega šolstva. Skupaj s kolektivom OŠ Bistrica ob Sotli je za leto 2016 prejel najvišje priznanje RS za izjemne dosežke v izobraževanju.

http://kozjansko.info/2016/10/os-bistrica-ob-sotli-prejela-nagrado-za-izjemne-dosezke-na-podrocju-osnovnega-solstva/

https://www.delo.si/novice/slovenija/hodimo-v-najboljso-solo-v-sloveniji.html

Sporočilo za bodoče študente:

 

»Pot do uspeha je podobna lestvi – po njej ne moreš z rokami v žepih.«

ameriški pregovor

dr. Andrej Flogie

dr. Andrej Flogie

pedagoški delavec in raziskovalec

1997 – Diplomiral (Profesor proizvodno tehnične vzgoje in fizike)

2011 – Magister znanosti

2017 – Doktor znanosti

 

Svojo poklicno pot je pričel kot profesor fizike in tehnike na osnovni šoli ter nadaljeval kot profesor fizike in informatike na gimnaziji. V nadaljevanju je skrbel za kreiranje politike informacijske družbe v RS, kot generalni direktor Direktorata za informacijsko družbo na Ministrstvu za Visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. Vseskozi tesno sodeluje s pristojnim ministrstvom za šolstvo (član različnih delovnih skupin in teles), prav tako je bil predsednik UO Arnes, član UO Izum, vodja  delovne skupine za odprto kodo, član strateškega sveta RS za področje e-zdravja, vodja skupine H5 v sklopu predsedovanja Slovenije EU ipd. Znanstveno raziskovalno pot je pričel kot asistent didaktike tehnične vzgoje (1999) na tedanji Pedagoški fakulteti, nadaljeval kot asistent pri predmetu Informatika na Visoki šoli za upravljanje in poslovanje v Novem Mestu ter na Mednarodni fakulteti za družbene in poslovne študije v Celju. Trenutno je poslovni direktor Zavoda Antona Martina Slomška ter vodja različnih nacionalnih in mednarodnih projektov s področij uvajanja inovativnih metod poučevanja in učenja v šolski prostor ter sodobne informacijsko komunikacijske tehnologije.

Sporočilo za bodoče študente:

 

»Genij je 1% talenta in 99% trdega dela.«

Albert Einstein

Accessibility