Izšel je članek “Primary succession on re-created coastal wetland leads to successful restoration of coastal halophyte vegetation” avtorjev Danijela Ivajnšiča, Nine Šajna in Mitje Kaligariča (vsi s FNM) v katerem je obravnavan ekološki eksperiment v naravi, ki se je začel pred 10 leti z načrtovanjem umetnih otočkov in polojev namenjenih kolonizaciji (Natura 2000) habitatov obmorskih mokriščih v rezervatu Škocjanski zatok. Gradbeniki so izgradili muljaste poloje na različnih mikro-višinah, jih utrdili z lesenimi palisadami in začeli smo opazovati proces primarne sukcesije – naseljevanja in zamenjave vrst, ki smo ga spremljali osem let z vsakoletnim vzorčenjem (kartiranjem). Po pričakovanih se je sukcesija izkazala za deterministično in načrtovani habitati so se – skozi pionirske začetne faze in glede na gradient mikro-višine – razvili v polni meri. Ekološki "eksperiment", vreden 0,45 MIO €, je torej uspel in znanstvena spoznanja so direktno prenosljiva na druga območja EU, saj gre za tri ogrožene habitate EU, ki bodo v prihodnje izginjali še hitreje zaradi dvigovanja morske gladine. V članku je bila prvič dokazana podrobna zveza med razvojem habitatov obmorskih mokrišč in mikro-nadmorsko višino, saj nam je laserska tehnologija snemanja površja (LIDAR ) omogočila natančne meritve mikro-višin (več deset točk na m2). Hkratno spremljanje vrstnega obrata (species turnover) vzdolž časovne osi primarne sukcesije in vzpostavitve različnih rastlinskih združbe (community assembalge) zaradi okolijskega filtra slanosti/vlažnosti (katerega približek/proxy je mikro-višina) je v ekologiji novost.

Hkrati pa se lahko iz te zgodbe podučimo, da so opazovanja, meritve ali eksperimenti v ekologiji dolgoročne narave; 10 let od zastavitve raziskave do objave članka ni nobena izjema.

 

 

Slika 1: načrtovani in izvedeni otočki in poloji leta 2007, po njihovi izgradnji, ko smo začeli spremljati primarno sukcesijo v odvisnosti od mikro-višine (Foto: DOPPS BirdLife Slovenija)

 

Slika 2: Otočki in poloji v Škocjanskem zatoku nekaj let po izgradnji, zaraščeni s ciljnimi habitatnimi tipi kot posledica primarne sukcesije in vzpostavitve združb skozi okoljski filter vlažnost/slanost na gradientu mikro-višine (Foto: Borut Mozetič, DOPPS BirdLife Slovenija)

 

Accessibility