Ugledna revija Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA je februarja objavila članek z naslovom "Knot theory realizations in nematic colloids", ki so ga napisali slovenski avtorji Simon Čopar, Uroš Tkalec, Igor Muševič in Slobodan Žumer.

Povezava na članek:

http://www.pnas.org/content/112/6/1675.abstract

Avtorji v članku poročajo o uporabi različnih orodij iz teorije vozlov na eksperimentalnem sistemu zavozlanih defektnih struktur v nematskih tekočekristalnih koloidih. Predstavljene so z optično pinceto sestavljene strukture, z analizo katerih lahko poenostavimo nekatere teoretične algoritme, poiščemo bližnjice do konstrukcije grafov in topološko zanimivih površin neposredno iz polariziranih mikroskopskih slik ter nenazadnje prepoznamo različne vozle brez uporabe numeričnih simulacij. Pričujoče delo predstavlja zanimiv primer povezanosti fizikalnih opažanj z matematično teorijo vozlov, pri čemer abstraktni topološki koncepti dejansko zaživijo v eksperimentu.

Naš sodelavec doc. dr. Uroš Tkalec je prvi soavtor in vodilni avtor raziskave, ki je v celoti opravil eksperimentalno delo in v sodelovanju z dr. Simonom Čoparjem razvil in pojasnil ključne korake pri analizi rezultatov. Ta članek obenem predstavlja prvo objavo raziskovalca Univerze v Mariboru v reviji PNAS, ki že 100 let tedensko objavlja pomembna odkritja iz vseh področij znanosti.
 

Accessibility