Medobčinski urad za varstvo okolja in ohranjanje narave v okviru projekta PMinter organizira okoljski dan na temo kakovosti zunanjega zraka. Predavala bosta dr. Griša Močnik in Matevž Lenarčič.

Okoljski dan bomo izvedli v četrtek, 24. 10. 2013 ob 12.30 uri (predvidoma bo dogodek trajal 3 – 4 ure).

V kolikor bi se želeli dogodka udeležiti, se prosim do 17. 10. 2013 prijavite na elektronski naslov nina.gornik@maribor.si, saj bomo na podlagi le tega izbrali ustrezno dvorano v centru Maribora.

 

O predavateljih:

Matevž Lenarčič je slovenski biolog, pilot, alpinist, fotograf in avanturist ter avtor 11 knjig o naravi, fotografiji, plezanju in letenju. Z ultralahkim letalom je že dvakrat obletel svet. Leta 2012 je z letalom Pipistrel Virus SW obletel svet med 8. januarjem in 19. aprilom. Na tej poti, zasnovani kot projekt GreenLight WorldFlight, je 29. marca preletel tudi goro Everest. 18. junija 2013 je bil na izboru Flightglobal Achievement Awards v Parizu izglasovan kot najboljši letalec leta 2013 in premagal celo medijsko zvezdo Felixa Baumgartnerja, ki je v istem ocenjevalnem obdobju postavil svetovni padalski rekord.
O svojem zadnjem letalskem podvigu je Matevž med drugim zapisal: “… V dobrih treh mesecih je bilo življenje na 95.000 km dolgem poletu preko vseh celin in Mont Everesta resnično intenzivno. Svet je resnično lep, zaradi narave in ljudi, ki tam živijo. Prostora, hrane in vode je za vse nas več kot dovolj …“

Dr. Griša Močnik je direktor majhne slovenske družbe Aerosol, ki ima z napravami za merjenje črnega ogljika 80-odstotni svetovni tržni delež. V sodelovanju z ravno tako odličnima Pipistrelom in Matevžem Lenarčičem so prvi izmerili koncentracije črnega ogljika okrog sveta, nazadnje pa še nad Evropo, Kanado, Severnim tečajem in Atlantikom. Podnebna znanost ima zdaj množico podatkov.
Predaval bo o črnem ogljiku, ki je strokovni izraz za črne saje in je produkt nepopolnega zgorevanja goriv, ki vsebujejo ogljik. Emisije iz ene vrste vira, denimo enega tipa dizelskega motorja, so lahko različne za faktor tisoč, zato jih je treba meriti; emisij se ne da preprosto izračunati iz podatkov proizvajalca motorja. Črni ogljik je pomemben zaradi podnebnih sprememb in vpliva na zdravje. Čeprav ga je malo, tako močno absorbira svetlobo, da segreva atmosfero, na tla pa sočasno meče senco. Vpliv črnega ogljika je primerljiv z vplivom ogljikovega dioksida in je drugi najpomembnejši povzročitelj segrevanja planeta.
 

Accessibility