Cilj projekta, ki ga vodi Tehnični muzej Slovenija, je raziskovanje in predstavitev tehnične in kulturne dediščine znanstvenikov in izumiteljev Srednje Evrope ter njihovih del. FNM (dr. Ivan Gerlič in študentka Niki Veček) sta zadolžena za glavno aktivnost projekta, to je izdelavo spletnih interaktivnih iger za otroke stare od 10 – 14 let v kateri bodo skozi igro in eksperimente odkrivali pomen znanstvenikov in izumiteljev ter njihovih del za današnji čas.

 

Central European Science Adventure – CESA
Znanstvena pustolovščina

Central European Science Adventure (Znanstvena pustolovščina) je dvoletni evropski projekt, ki se je pričel junija 2009. Projekt poteka pod vodstvom Tehniškega muzeja Slovenije, v njem pa sodeluje še pet partnerskih muzejskih institucij iz Avstrije, Slovenije, Madžarske, Češke, Poljske in Slovaške.

Kot pridruženi partnerici v projektu aktivno sodelujeta tudi Fakulteta za Naravoslovje in matematiko, Maribor in Fakulteta za arhitekturo, Ljubljana.

Cilj projekta je raziskovanje in predstavitev tehnične in kulturne dediščine znanstvenikov in izumiteljev Srednje Evrope ter njihovih del. Glavna aktivnost projekta je interaktivna igra za otroke stare od 10 – 14 let v kateri bodo skozi igro in eksperimente odkrivali pomen znanstvenikov in izumiteljev ter njihovih del za današnji čas. Pustolovščina bo svoje potovanje začela v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri jeseni 2010, potem se bo po vzoru svetovljanskih znanstvenikov in izumiteljev selila na Dunaj, Brno, Krakow, Košice in nazadnje v Budimpešto. Otroci šestih evropskih držav bodo tako skupaj tekmovali v veliki Znanstveni pustolovščini . Vsaka postavitev igre v muzeju bo unikatna, saj bo vključevala poseben nacionalni poudarek matične tehniške dediščine in dodatno raziskovanje po lokalnih muzejih.

Januarja 2010  je v sklopu projekta izšla spletna publikacija – Leksikon znanstvenikov in izumiteljev Srednje Evrope, v kateri je predstavljenih več kot 300 avtorjev iz področij matematike, kemije, fizike, montanistike, avtomobilizma, letalstva, astronomije … Leksikon je pregledna, uporabniku prijazna ter verodostojna poljudno-znanstveno literatura. Dostopen je na spletni strani www.cesa-project.eu , kjer so objavljene tudi različne zabavne vsebine, kvizi in anekdote na omenjeno tematiko. Preveden je v šest evropskih jezikov (angleški, nemški, češki, slovaški, poljski, madžarski).

Projekt podpira:

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

Accessibility