Pogoji za napredovanje po programu

Pogoj za napredovanje v 2. letnik je zbranih najmanj 18 ECTS kreditnih točk. Med opravljenimi predmeti morata biti predmeta Gradiva in tehnologije ter Tehniško risanje.

Pogoj za napredovanje v 3. letnik so opravljene vse obveznosti prvega letnika ter najmanj 18 ECTS kreditnih točk iz drugega letnika. Med opravljenimi predmeti drugega letnika morata biti predmeta Strojni elementi in Elektrotehnika.
Zgoraj navedeni pogoji za napredovanje se nanašajo na študijski program Izobraževalna tehnika. Za napredovanje v višji letnik mora študent tudi izpolniti pogoje, ki jih predvideva izbrani drugi dvopredmetni študijski program.

Po 85. členu Statuta Univerze v Mariboru študentu, ki ni izpolnil vseh obveznosti, lahko Komisija za študijske zadeve članice univerze na njegovo prošnjo izjemoma odobri napredovanje v višji letnik, če ima izpolnjenih več kot polovico obveznosti, če obveznosti ni mogel izpolniti iz upravičenih razlogov naštetih v 212. členu Statuta Univerze v Mariboru in če je pričakovati, da bo obveznosti izpolnil do roka, ki mu ga določi Komisija za študijske zadeve.

Pogoji za ponavljanje letnika in podaljševanje statusa študenta

V skladu s 120. členom Statuta Univerze v Mariboru je letnik možno ponavljati samo enkrat. V skladu s 121. členom Statuta Univerze v Mariboru ponavljanje letnika odobri Komisija za študijske zadeve članice univerze študentu, ki je:

  • redno sodeloval pri vseh s študijskim programom predvidenih oblikah visokošolskega izobraževalnega dela in
  • opravil vsaj polovico obveznosti, predvidenih s študijskim programom.

Ponavljanje letnika lahko dovoli Komisija za študijske zadeve tudi študentu, ki je opravil manj kot polovico študijskih obveznosti, če so nastopili upravičeni razlogi, ki po 212. členu tega Statuta omogočajo podaljšanje statusa študenta. Na podlagi omenjenih upravičenih razlogov lahko Komisija za študijske zadeve članice podaljša status tudi študentu, ki mu status preneha po drugi, četrti ali sedmi alineji prvega odstavka 212. člena Statuta Univerze v Mariboru.

Svetovanje in usmerjanje med študijem

Da bi bilo napredovanje v višje letnike čim bolj uspešno, ima Oddelek za tehniko FNM UM že sedaj razvit uspešen sistem tutorstva. Sistemu tutorjev in tutorskega vodenja, svetovanja in usmerjanja študentov bomo tudi v bodoče posvečali veliko pozornosti. Poročila tutorjev bo Oddelek za tehniko obravnaval dvakrat letno in sprejel natančna navodila za bodoče delo.

Accessibility