Danes, ob izjemno intenzivnem tehnološkem razvoju sodobna raziskovanja filozofije duha, kognitivne znanosti, nevroznanosti in umetne inteligence zastavljajo mnoga vprašanja o povezavah med strojem in človekom oz. med naravno in umetno inteligenco. Kako mislimo, kako se učimo, pomnimo, sanjamo, kako nastane užitek, kje se skrivajo čustva, kako je s svobodno voljo, kako se odločamo, kaj je zavest? Na tovrstna vprašanja skuša odgovoriti kognitivna znanost. Področja človekove duševnosti se loteva interdisciplinarno – s povezovanjem spoznanj vseh disciplin, ki lahko kaj povedo o kognitivnih pojavih. Kognitivna znanost tako združuje nevroznanost, psihologijo, filozofijo, jezikoslovje, umetno inteligenco in družbene vede. Duševne procese poskuša obravnavati celostno in na tak način priti do globljega razumevanja področja, ki nam je izkustveno najbližje.

V tej knjigi smo obravnavali kognitivno znanost in povezavo le-te s kognitivno teorijo učenja ter s procesi in modeli procesiranja informacij in izpostavili njihov dinamični karakter. Učenje in pridobivanje novih znanj in veščin je poleg zavesti in svobodne volje eden od ključnih dejavnikov, ki ločujejo inteligentne sisteme od neinteligentnih. Zato smo se v tej knjigi posvetili predvsem metodam pridobivanja novih znanj s stališča, kako kognitivna nevroznanost obravnava učenje in spomin. V nadaljevanju pa smo se osredotočili na kognitivne arhitekture in dinamične sisteme in se posvetili možnostim njihovega modeliranja. Pri tem smo poudarjali, da je tako kot nevroznanost tudi kognitivna znanost izrazito interdisciplinarna, in pogled s samo enega zornega kota, z zornega kota ene posamične vede, ne more dati pravilnih rezultatov, najpogosteje pa daje celo popolnoma napačne in zavajajoče rezultate. Ne zadostuje, da imamo neka znanja, da imamo možnosti empiričnih raziskav, temveč je ključnega pomena predvsem razumevanje vseh pojavov.

Knjiga podaja razlage in odgovore na mnoga vprašanja in dileme sodobnega sveta, še posebej v povezavi z učenjem in ustvarjanjem sodobnih učnih okolij.

 

Accessibility