23. 9. 2014 – 16. 10. 2014

Otvoritev: torek, 23. 9. 2014 ob 11:00 v avli fakultete

Na razstavi bodo predstavljene fotografije astronomskih objektov večjega formata. Videli bomo Sonce v vidni in v vodikovi alfa svetlobi ter Luno v različnih menah. Prikazana bo Rimska cesta in številni objekti iz naše galaksije, pa tudi zvezdne kopice različne meglice. Posebno mesto v razstavi ima naša sosednja galaksija, Andromedina galaksija. Poleg nje pa bo prikazanih še več drugih galaksij, na nekaterih posnetkih jih bo več hkrati. Fotografije so plod potrpežljivega in natančnega dela številnih amaterskih astronomov iz različnih astronomskih društev ter so dokaz, da lahko s potrebnim znanjem in celo z amatersko astronomsko opremo na fotografiji ujamemo prelepe in zanimive astronomske pojave ter objekte. Pogosto le astronomska fotografija astronomu omogoči občudovanje globin vesolja, saj je mnogo astronomske lepote bežnemu pogledu skozi teleskop skrito!

Ob otvoritvi razstave bomo predvajali tudi film "Po Rimski cesti in naprej v vesolje", kjer se z roba osončja podamo v medzvezdni prostor, "potujemo" z nadsvetlobno hitrostjo mimo bližnjih objektov (ozvezdja z meglicami, zvezdnimi kopicami, ostanek supernove…). Nato se dvignemo nad ravnino Rimske ceste in nadaljujemo "potovanje" do Magelanovih oblakov, naših majhnih satelitskih galaksij. Nato se pot nadaljuje mimo bolj ali manj znanih galaksij, na primer mimo Andromedine galaksije. Potovanje se zaključi pri zelo veliki galaksiji M87 v Devici. Ta galaksija je 200-krat masivnejša od naše Rimske ceste. Položaj vseh objektov v filmu je realističen in simuliran na podlagi znanih podatkov o njihovih lastnostih.
Vodja razstave in kontaktna oseba je doc. dr. Robert Repnik (robert.repnik@um.si ), pri postavitvi razstave pa so sodelovali študenti izobraževalne smeri fizike na FNM UM.

 


 

Accessibility