Spoštovani člani ZVPSJU.

Po dosedanjih izkušnjah javni uslužbenci ne vedo dovolj o varčevanju v dodatnem pokojninskem zavarovanju ter o pravicah, ki iz tega izhajajo, da bi se lahko racionalno odločali. Zato so na našo pobudo v Modri zavarovalnici pripravili nekaj dodatnih pojasnil o tovrstnem varčevanju, ki jih povzemamo v nadaljevanju.

Zaključku varčevanja v pokojninskem skladu sledi koriščenje pravic iz zavarovalne police, pri čemer mnogi javni uslužbenci ne vedo, da lahko ob izpolnjevanju pogojev namesto enkratnega izplačila privarčevanih sredstev zahtevajo izplačilo v obliki dodatne pokojnine (pokojninske rente), ki je obdavčena bistveno ugodneje.

Odbor zavarovancev sklada ZVPSJU je na svoji 46. seji, ki je potekala 16. februarja 2012, v korist članov ZVPSJU sprejel naslednji sklep:
»Šteje se, da je članu ZVPSJU, ki  je uveljavil pravico do invalidske upokojitve zaradi nastanka invalidnosti I. kategorije, na dan 1.8.2003 manjkalo manj kot 10 let do upokojitve, če se je invalidsko upokojil pred 1.8.2013. Zanj se smiselno uporabljajo določila 11. člena Zakona o kolektivnem dodatnem pokojninskem zavarovanju za javne uslužbence ( ZKDPZJU).«

Določilo 11. člena ZKDPZJU namreč opredeljuje izjemo, da javni uslužbenci,  ki jim je na dan 1.8.2003 manjkalo manj kot 10 let do izpolnitve minimalnih pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine po 36. členu v zvezi s 398. členu ZPIZ-1, pridobijo pravico do dodatne starostne pokojnine še pred pretekom 10 let od vključitve v kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje ali pa se jim odkupna vrednost ne glede na določbe ZPIZ-1 izplača ob upokojitvi v obveznem pokojninskem zavarovanju še pred potekom 10 let od vključitve v kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje. Omenjena izjema se upošteva tudi v primeru invalidske upokojitve!

Lep pozdrav.
 

Accessibility